Latem rzadko gotujemy rosół, krupnik. Zastępujemy je chłodnikami i zupami owocowymi. Właśnie teraz warzywa i owoce są najsmaczniejsze. Jagody i maliny (w zależności od pogody) są na rynku dość krótko. Dlatego teraz staramy się zjeść jak najwięcej, zanim trafią do naszych lodówek już tylko w wersji mrożonej. Te małe owoce są nie tylko smaczne, zawierają także dużo witamin i mają właściwości lecznicze. Jagody i maliny chętnie dodajemy do ciast, deserów, pierogów, naleśników i zup owocowych. Oto przykład jednej z nich.
Składniki:
0,5 l jogurtu naturalnego,
2 łyżki płatków owsianych,
po 25 dag jagód i malin,
2 łyżki soku z cytryny,
2 łyżki miodu,
2 łyżki cukru,
szczypta mielonych goździków,
0,5 szklanki mleka,
3 listki mięty,
1 łyżeczka cukru waniliowego.
Do dekoracji:
kilka owoców malin,
listki mięty.
Jak przyrządzić?
Umyte owoce miksujemy z cukrem, miodem i sokiem z cytryny.
Kilka owoców zostawiamy do dekoracji.
Jogurt miksujemy z goździkami, cukrem waniliowym, listkami mięty, płatkami owsianymi.
Łączymy ze zmiksowanymi owocami, a następnie z mlekiem i ponownie miksujemy.
Wstawiamy do lodówki, żeby zupa się dobrze schłodziła.
Jak podawać?
Podajemy udekorowaną całymi owocami i listkami mięty.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 13 zł |