Szarlotka to jedno z najpopularniejszych ciast w Polsce i w Austrii. Nie wyobrażam sobie jakichkolwiek świąt i imprez rodzinnych bez tego ciasta. Nie jest trudne, dlatego nawet amatorzy sobie poradzą. W zależności od tego jakich użyjemy jabłek: słodkich czy kwaśnych, ile dodamy albo czy w ogóle dodamy cukru, uzyskamy ulubiony smak tego ciasta. Jeśli lubisz kwaśny smak, polecam do startych jabłek wycisnąć sok z cytryny. Dla urozmaicenia zamiast jabłek można dodać trochę gruszek, brzoskwiń lub moreli.
Składniki:
0,5 kg mąki,
350 g masła,
12 dag cukru,
4 jaja,
proszek do pieczenia,
1,20 kg jabłek (najlepiej Cortland),
0,5 łyżeczki cynamonu,
¼ łyżeczki imbiru,
łyżka tartej bułki,
1 łyżka cukru pudru,
płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
bułka tarta i masło do wysmarowania blachy.
Jak przyrządzić?
Na stolnicę wysypać mąkę, masło posiekać na drobno, dodać cztery żółtka (białka schować do lodówki – łatwiej jest ubić pianę), proszek do pieczenia i cukier.
Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części – jedną trochę mniejszą.
Następnie ciasto trzeba włożyć do zamrażalnika (najlepiej zagnieść i włożyć do zamrażalnika dzień wcześniej – wtedy mamy pewność, że się przemroziło).
A kiedy ciasto będzie zmrożone, wyjąć większą część i ją rozmrozić.
Blachę należy posmarować masłem i posypać tartą bułką.
Ciasto rozwałkować i ułożyć na blasze.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, na około 15 minut, tak aby ciasto podpiekło się na bardzo jasny kolor.
W międzyczasie należy obrać jabłka i zetrzeć na tarce.
Jeżeli będą to Cortlandy, masy jabłecznej nie trzeba dosładzać, w przypadku innych – można dodać trochę cukru, w zależności czy lubi się bardziej słodką czy kwaśną szarlotkę.
Do jabłek należy dodać pół łyżeczki cynamonu, ¼ łyżeczki imbiru, łyżkę tartej bułki.
Następnie wszystko wymieszać i wyłożyć na wyjęte z piekarnika ciasto.
Białka wyjąć z lodówki i ubić je na sztywną pianę.
Następnie dodać łyżkę cukru pudru i płaską łyżkę mąki ziemniaczanej, wymieszać i wyłożyć na masę jabłeczną.
Mniejszą część wyjąć z zamrażalnika, zetrzeć na tarce i ułożyć na piance.
Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do na 170 stopni, na około 20 minut.
Jak podawać?
Podawać, gdy wierzchnia warstwa ciasta będzie przyrumieniona, a ciasto wystudzone.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 10 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 13 zł |