Czas bobu nadszedł. Jak uniknąć bomby kalorycznej złożonej z ugotowanych nasion bobu i masełka? Można bób wykorzystać jako składnik zdrowego i mniej kalorycznego dania. Z dodatkiem świeżych, letnich warzyw bób smakuje wybornie. Powstaje jednogarnkowe danie, pełne witamin, idealne na letni, wakacyjny obiad.
Składniki:
50 dag bobu,
4 średniej wielkości pomidory,
10 dag młodych ziemniaków,
2 cukinie,
1 bakłażan,
1 duża cebula,
4 ząbki czosnku,
4 łyżki oliwy z oliwek,
4 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki,
2 łyżeczki suszonego majeranku,
½ litra wody,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Bób i cukinie myjemy.
Ziemniaki, bakłażan i cebulę obieramy i płuczemy.
Wszystkie jarzyny oprócz bobu kroimy na plasterki.
Pomidory parzymy.
Obieramy ze skórki i także kroimy, na małe kawałki.
Czosnek przeciskamy przez praskę.
W dużym garnku rozgrzewamy oliwę.
Wkładamy bakłażan, czosnek, cebulę, ziemniaki i cukinię.
Smażymy przez 5 minut.
Dodajemy bób, wlewamy wodę i gotujemy na małym ogniu przez ½ godziny.
Kiedy warzywa są miękkie, dodajemy pomidory i zieloną pietruszkę.
Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem.
Gotujemy jeszcze 10 minut.
Jak podawać?
Podajemy na głębszych talerzach.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |