Botwina - Przepis

Przepis kulinarny
Botwina Zobacz 7 zdjęć

Kiedyś w Polsce popularnym warzywem była boćwina. Przyrządzano ją podobnie jak szpinak. Dziś bardziej znana jest tzw. botwina, zupa z młodych buraczków z liśćmi. Jadamy ją wiosną, kiedy z posianych buraków wyrastają młode łodygi z zielonymi listkami. Zupa ta jest lekka, ma delikatny smak i dostarcza wielu niezbędnych witamin.

Składniki:

pęczek młodych buraczków z liśćmi,
pęczek koperku,
1 marchewka,
1 pietruszka,
kawałek selera,
1 burak zeszłoroczny,
kostka warzywna,
pół szklanki śmietany,
łyżka mąki,
2 łyżki cukru,
kwasek cytrynowy,
sól, pieprz,
4 jajka na twardo.

Jak przyrządzić?

Buraczki wraz z liśćmi dokładnie umyć i drobno pokroić.

Z marchewki, pietruszki, selera ugotować wywar warzywny, dodać kostkę warzywną.

Ugotowane warzywa usunąć, do wywaru dodać pokrojone młode buraczki i zeszłoroczny burak przekrojony na pół (w celu uzyskania bardziej intensywnego koloru).

Gotować około 15 minut.

Dodać drobno pokrojony koper i mąkę rozrobioną z małą ilością wody.

Chwilę gotować.

Przyprawić kwaskiem cytrynowym, cukrem, solą i pieprzem.

Zabielić śmietaną.

Jak podawać?

Zupę podawać z połówkami ugotowanego jajka lub z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem i okraszonymi smażoną słoninką lub boczkiem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania35 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćniska
Przybliżony koszt6 zł

Botwina: Podobne przepisy

Botwina: wypróbuj również

„Małe wieczności”, Ryszard Botwina

... się nad tym bohaterowie powieści Małe wieczności Ryszarda Botwiny – ludzie, którym nic się nie udało. Henryk pracuje na co dzień jako portier w upadającej firmie węglowej, pilnując ruin, które pozostały ... o sobie znać. Tyle o samej fabule ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść marchew?

... ziemniakach, morelach, cykorii, szpinaku, melonie, rzepie, dyni, włoskiej kapuście i botwinie. Jednak spośród wymienionych warzyw najwięcej tego antyoksydantu zawiera sok marchwiowy, jedna filiżanka ...

dawno temu

Wiosenna regeneracja skóry

... -karoten, który znajduje się w marchwi, dyni, pomidorach, morelach, brzoskwiniach oraz w szpinaku, sałacie, kapuście czy botwinie. Nie wolno zapominać o witaminie C, która zwalcza wolne rodniki ...

dawno temu

„Red 2”, Dean Parisot

... gromadząc w kadrze jak najwięcej gwiazd. „Red 2” może pochwalić się naprawdę imponującym zestawem tzw. nazwisk (do wymienionych wypada dorzucić jeszcze m.in. Mary-Louise Parker (Nancy Botwin z „Weeds ...

dawno temu

Czerwony burak leczy

... buraków,najsmaczniejsze są buraki o średnicy nie większej niż 8 cm,botwina jest mniej kaloryczna od buraków,aby burak zachował wartościowe składniki, lepiej go nie gotować,podczas gotowania buraki ...

dawno temu

Najlepsze wegetariańskie przekąski

... kwestiach zawodowym oszustem, gdyż potrafi sam tę witaminę wytworzyć, ale potrzebny mu jest do tego karoten. Gdzie go znaleźć? W sałacie, szpinaku, kapuście, botwinie, warzywach czerwonych (papryka ...

dawno temu

Powiązane Tematy