Kiedyś w Polsce popularnym warzywem była boćwina. Przyrządzano ją podobnie jak szpinak. Dziś bardziej znana jest tzw. botwina, zupa z młodych buraczków z liśćmi. Jadamy ją wiosną, kiedy z posianych buraków wyrastają młode łodygi z zielonymi listkami. Zupa ta jest lekka, ma delikatny smak i dostarcza wielu niezbędnych witamin.
Składniki:
pęczek młodych buraczków z liśćmi,
pęczek koperku,
1 marchewka,
1 pietruszka,
kawałek selera,
1 burak zeszłoroczny,
kostka warzywna,
pół szklanki śmietany,
łyżka mąki,
2 łyżki cukru,
kwasek cytrynowy,
sól, pieprz,
4 jajka na twardo.
Jak przyrządzić?
Buraczki wraz z liśćmi dokładnie umyć i drobno pokroić.
Z marchewki, pietruszki, selera ugotować wywar warzywny, dodać kostkę warzywną.
Ugotowane warzywa usunąć, do wywaru dodać pokrojone młode buraczki i zeszłoroczny burak przekrojony na pół (w celu uzyskania bardziej intensywnego koloru).
Gotować około 15 minut.
Dodać drobno pokrojony koper i mąkę rozrobioną z małą ilością wody.
Chwilę gotować.
Przyprawić kwaskiem cytrynowym, cukrem, solą i pieprzem.
Zabielić śmietaną.
Jak podawać?
Zupę podawać z połówkami ugotowanego jajka lub z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem i okraszonymi smażoną słoninką lub boczkiem.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 6 zł |