Sezon na szparagi kończy się nieubłaganie, warto więc skorzystać z ostatnich chwil ich obecności na rynku. Zwykle szparagi podajemy tak jak kalafiora lub fasolkę szparagową. Ugotowane i polane masłem z bułką tartą. Czasem zapiekamy je z przeróżnymi dodatkami. W Niemczech, gdzie szparagi są bardzo popularne, panie domu przyrządzają je z sosem serowym. To może być niemal każdy gatunek sera. Białe szparagi najlepiej smakują z zielonym serem, np. z Lazurem. To udane zestawienie smaków.
Składniki:
2 pęczki białych szparagów,
½ szklanki śmietany 18% do zup,
20 dag sera typu Lazur,
1 łyżka masła.
Jak przyrządzić?
Szparagi myjemy i obieramy z zewnętrznej, zdrewniałej warstwy.
Wrzucamy je do wrzątku i gotujemy około 15 minut.
Jeśli nie mamy wąskiego garnka do gotowania szparagów, możemy odkroić główki, które powinny spędzić w wodzie mniej czasu i wrzucić je do garnka dopiero wtedy, kiedy łodygi będą już miękkie.
W rondelku podgrzewamy masło, dodajemy pokruszony ser i śmietanę.
Doprowadzamy sos do wrzenia i polewamy nim odcedzone szparagi.
Jak podawać?
Podajemy jako danie główne lub dodatek do obiadu.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 30 zł |