Szparagi w zielonym sosie - Przepis

Przepis kulinarny
Szparagi w zielonym sosie Zobacz 5 zdjęć

Sezon na szparagi kończy się nieubłaganie, warto więc skorzystać z ostatnich chwil ich obecności na rynku. Zwykle szparagi podajemy tak jak kalafiora lub fasolkę szparagową. Ugotowane i polane masłem z bułką tartą. Czasem zapiekamy je z przeróżnymi dodatkami. W Niemczech, gdzie szparagi są bardzo popularne, panie domu przyrządzają je z sosem serowym. To może być niemal każdy gatunek sera. Białe szparagi najlepiej smakują z zielonym serem, np. z Lazurem. To udane zestawienie smaków.

Składniki:

2 pęczki białych szparagów,
½ szklanki śmietany 18% do zup,
20 dag sera typu Lazur,
1 łyżka masła.

Jak przyrządzić?

Szparagi myjemy i obieramy z zewnętrznej, zdrewniałej warstwy.

Wrzucamy je do wrzątku i gotujemy około 15 minut.

Jeśli nie mamy wąskiego garnka do gotowania szparagów, możemy odkroić główki, które powinny spędzić w wodzie mniej czasu i wrzucić je do garnka dopiero wtedy, kiedy łodygi będą już miękkie.

W rondelku podgrzewamy masło, dodajemy pokruszony ser i śmietanę.

Doprowadzamy sos do wrzenia i polewamy nim odcedzone szparagi.

Jak podawać?

Podajemy jako danie główne lub dodatek do obiadu.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania15 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt30 zł

Szparagi w zielonym sosie: Podobne przepisy

Szparagi w zielonym sosie: wypróbuj również

Właściwości szparagów

... Sezon na szparagi trwa od połowy kwietnia do połowy lipca. Szparagi białe i zielone są nieocenionym źródłem witamin i minerałów. Medycyna ludowa zapewnia, że szparagi to doskonałe warzywa na potencję ... oraz środek leczniczy przy wielu ...

dawno temu

Szparagi w sosie beszamelowym

... zastosowaniem w kuchni są szparagi. Zobacz, jak możesz je przyrządzić, a także poznaj niezawodny przepis na szparagi w sosie beszamelowym. ... na oczyszczenie naszego organizmu z toksyn, przy jednoczesnym dostarczeniu mu niezbędnym witamin, a ...

dawno temu

Jak jeść szparagi?

... Wyróżnia się trzy główne rodzaje szparagów: białe, zielone i fioletowe, i w zależności od ich smaku komponuje się je z innymi składnikami, by przygotować w ten sposób ciekawe kulinarne specjały ... . Jak się obchodzić w kuchni z tym rodzajem ...

dawno temu

Szparagi na miłość?

... cieszą oko wyglądem, (zważywszy na to, że „zielenina”, choć zdrowa przez niektórych nie jest kojarzona najlepiej – wielu z nas nie znosi przecież szpinaku, brokuł, czy zielonych przypraw w postaci np ... Na postawione w tytule pytanie odpowiadam ...

dawno temu

Jak się gotuje szparagi?

...   Jeśli chcemy wyciągnąć z nich kwintesencję właściwości, na początek warto zwrócić uwagę na wygląd. Świeże szparagi muszą być jędrne, a ich końcówki nie mogą być suche i spękane. Jeśli już dokonamy zakupu tych właściwych, pora przystąpić do ...

dawno temu

Szparagi, aby nie mieć kaca

... szparagów. Koreańscy naukowcy odkryli, że szparagi intensyfikują działanie enzymu odpowiedzialnego za rozkład alkoholu. W efekcie, porcja szparagów przed imprezą pozwala na szybszy i bardziej efektywny rozkład alkoholu, a kac jest przez to ...

dawno temu

Zupa szparagowa

... sytuację są szparagi, które cieszą się ogromną popularnością w kuchni europejskiej, jednak w odniesieniu do naszej rodzimej tradycji kulinarnej są w niej mało obecne. Nawet jeżeli już zaopatrzymy ... się w szparagi, nie bardzo wiemy, w jaki ...

dawno temu

Jakie cienie do zielonych oczu?

... Oczy zielone - życie szalone. Czy to powiedzenie sprawdza się w twoim przypadku? Czy potrafisz podkreślić piękną barwę swojej tęczówki? Jakie cienie pasują do zielonych oczu najbardziej? Który kolor wydobędzie z nich głębię i przyciągnie wzrok ...

dawno temu

Sałatka z zielonych pomidorów

... właśnie w ten sposób są zielone pomidory. W tradycji kuchni polskiej znacznie bardziej popularne są ich czerwone odmiany, jednak przygotowanie sałatki z zielonych pomidorów może być ciekawym i niebanalnym ... pomysłem na rozszerzenie swoich ...

dawno temu

Zielone warzywa ważne podczas diety

...   Dla niektórych sama myśl o jedzeniu takich zielonych warzyw jak np. brokuł, brukselki, groszku, czy kalafiora budzi obrzydzenie. Jednak warto wiedzieć, że dostarczają one organizmowi dużo witamin, są zdrowe i świetnie uzupełniają dietę. Więc ...

dawno temu

Makijaż oczu zielonych

... piękno. Przeczytaj poniższy artykuł, a znajdziesz w nim wiele ciekawych informacji na temat makijażu oczu zielonych. ... piękno. Przeczytaj poniższy artykuł, a znajdziesz w nim wiele ciekawych informacji na temat makijażu oczu zielonych. Jaki ...

dawno temu

Sos holenderski

... , by nie tylko dowiedzieć się więcej na temat kuchni holenderskiej, lecz także poznać przepis na holenderski sos. ... jednak przyrządza się sos holenderski do szparagów. Jesteś ciekawa, jak zrobić sos holenderski? Przepis na sos holenderskiDo ...

dawno temu

Sos śliwkowy

... ? Co prawda wraz z nadejściem jesieni kończy się sezon pełen świeżych owoców i warzyw, jak na przykład truskawki, jagody albo szparagi, jednak także w czasie jej trwania nasz jadłospis może zostać wzbogacony ... i soczyste jabłka i gruszki, a ...

dawno temu

Idealne pesto w 5 prostych krokach!

... Pesto to nic innego, jak zielony sos pochodzący z Włoch. Do jego przygotowania tak naprawdę nie potrzebujesz szczegółowego przepisu kulinarnego. Wystarczy, że posiadasz „coś zielonego”, ser, orzechy ... , czosnek, oliwę i sól. Do tego wystarczy ...

dawno temu

Zielony groszek

... Ten rodzaj kulinarnego dodatku doceniamy przede wszystkim ze względu na jego formę. Zielone kuleczki wkomponowane w sałatę, bulionową galaretkę czy mięsne danie zawsze wyglądają niezwykle ozdobnie ... zielonego pojawiły się ponoć w XVI wieku we ...

dawno temu

Efektowny pstrąg w zielonym majonezie

... . Pstrąg w zielonym majonezie wygląda bardzo efektownie, a smakuje doskonale. Oczywiście możesz go przygotować również na codzienny obiad. ... . Pstrąg w zielonym majonezie wygląda bardzo efektownie, a smakuje doskonale. Oczywiście możesz go ...

dawno temu

Odkrywamy tajemnice sosów

... . Czy, stojąc w sklepie przed półką z sosami, sprawdzaliście, z czego (poza emulgatorami E-1740 i E-396211) składa się sos tysiąca wysp? A może mieliście chwilę zastanowienia nad tym delikatnym ... , słodkawym, różowym sosem, który często podają ...

dawno temu

Dip z zielonych oliwek jako pyszny dodatek do potraw!

... Jakie dodatki do potraw lubicie najbardziej? Warzywa lub sałatki? A może sosy – ostre, czosnkowe, łagodne i tak dalej? Dziś proponuję pyszny dodatek do dań w postaci kremowego dipu z zielonych oliwek ... sos grecki przygotowany z zielonych ...

dawno temu

Zielony groszek w diecie dziecka

... Kiedy maluszek skończy 6 miesięcy, można wprowadzić do jego jadłospisu zielony groszek. Jest lekkostrawny i normuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Stanowi częsty składnik przecierów i zupek dla niemowląt. Jakie posiada wartości ...

dawno temu

Sos do mięsa

... wyśmienity sos do mięsa. Oprócz najbardziej popularnych propozycji poznasz także sosy o mniej oczywistych smakach. ... albo wołowina to ważne składniki naszej diety dostarczające naszemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Jak zrobić ...

dawno temu

Powiązane Tematy