Rytuał gotowania rosołu w polskich domach ma wielopokoleniową tradycję. Każda gospodyni zna swoje zwyczaje wykorzystywania bazy rosołowej do tworzenia nowych potraw. Pierwszy obiad czysty rosół, kolejny to często zupa pomidorowa lub ogórkowa. Mięso z rosołu jadamy także na wiele sposobów. Proponuję dołączyć do listy dań z rosołu-bazy krem z kurczaka i pieczarek, bo to danie proste w wykonaniu a wykwintne w smaku.
Składniki:
5 dag masła,
30 dag pieczarek,
2 szklanki kurczaka ugotowanego w rosole,
3/4 litra rosołu,
1/2 szklanki gęstej śmietany,
2 łyżki siekanej natki pietruszki,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Pieczarki kroimy w plastry i smażymy na maśle do zrumienienia.
Szklankę rosołu podgrzewamy, gotowanego kurczaka kroimy na małe kawałki.
Pieczarki wraz z kawałkami kurczaka i podgrzanym rosołem miksujemy do postaci gęstego kremu.
Łączymy z resztą rosołu, śmietaną i posiekaną natką pietruszki i doprowadzamy do wrzenia.
Solimy i pieprzymy do smaku.
Jak podawać?
Podajemy solo lub z grzankami.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |