Wszyscy lubimy mieć w zasięgu ręki coś do chrupania - gdy oglądamy telewizję, popijamy kawę, siedzimy przed komputerem lub po prostu rozmawiamy. Proponuję pyszną przegryzkę - ciasteczka owsiane z żurawiną. Można je zrobić w ostatniej chwili, gdyż piecze się je tylko 15 minut. Użyłam do ciasteczek trochę żurawiny, ale równie dobre są z rodzynkami, morelami, daktylami, figami i innymi suszonymi owocami. Sami wybierzcie. Uwaga, chrupanie tych ciastek naprawdę wciąga!
Składniki:
15 dag mąki,
60 dag płatków owsianych,
12,5 dag miękkiego masła,
18 dag cukru,
jajko,
pół łyżeczki soli,
łyżeczka ekstraktu waniliowego,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
10 dag suszonych żurawin,
5 dag orzechów laskowych,
5 dag migdałów,
15 dag grubo pokrojonej białej czekolady.
Jak przyrządzić?
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i płatkami owsianymi.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajko i wanilię i jeszcze trochę ucierać.
Całość wymieszać z mąką, płatkami owsianymi, dodać żurawinę, pokrojone orzechy i migdały.
Czekoladę grubo pokroić i dodać do masy.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Z powstałej masy formować niewielkie placuszki i układać na blasze.
Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni. Powinny mieć bladozłoty kolor.
Po wyjęciu ostudzić, żeby stwardniały.
Jak podawać?
Podawać do herbaty, kawy.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |