Letnie zupy z młodych warzyw są lekkie i pachnące. Podawane jako pierwsze danie stanowią świetny wstęp do potraw mięsnych. Polecam słodko-pikantną zupę o konsystencji kremu z dostępnymi na rynku składnikami – młodą marchewką i morelą. Zupa ma oryginalny smak, jest ostra i sycąca, pasuje na wytrawny niedzielny obiad.
Składniki:
0,5 kg młodych marchewek,
7 suszonych moreli,
2 młode cebulki,
2 małe papryczki chilli,
1 młoda pietruszka,
1 mały seler (młody),
1 kostka rosołowa,
2 łyżki oliwy,
2 łyżeczki startego świeżego imbiru,
1 łyżeczka curry,
po pół łyżeczki cynamonu, gałki muszkatołowej,
1 łyżeczka cukru,
odrobina soli,
100 g śmietany,
natka pietruszki,
łyżeczka posiekanego lubczyku.
Jak przyrządzić?
Warzywa pokroić w kostkę i podsmażyć na dwóch łyżkach oliwy.
Do garnka wlać 1,5 l wody, dodać podsmażone warzywa, pokrojone morele i kostkę rosołową.
Gotować pod przykryciem aż warzywa będą miękkie.
Zupę przyprawić curry, startym imbirem, gałką muszkatołową, cynamonem, solą i cukrem.
Zupę miksować aż do konsystencji kremu.
Jak podawać?
Podawać z kleksem gęstej śmietany.
Zupa powinna być posypana natką pietruszki i lubczykiem.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |