Lubię zaskakiwać moich domowników nowymi przepisami, zwłaszcza gdy świętujemy. Dobrym rozwiązaniem są wtedy ciasta i desery, których nie musimy piec w piekarniku, bo zawsze to szybciej i łatwiej, a efekt murowany. Torcik cappucino to lekkie i smaczne ciasto, które możecie przygotować razem z dziećmi. Głównym składnikiem są biszkopty. Maczanie ich w kawie i układanie w tortownicy, a także polewanie ciasta czekoladą to świetna zabawa. Ciasto idealne na Dzień Dziecka.
Składniki:
800 g waniliowego serka homogenizowanego,
2 szklanki niegranulowanego mleka w proszku,
5 żółtek,
1 całe jajko,
¾ szklanki cukru,
3 łyżki żelatyny,
1 paczka okrągłych biszkoptów (około 300 g),
2 tabliczki mlecznej czekolady,
3 łyżki mleka,
3 łyżki kawy rozpuszczalnej,
1 masło.
Jak przyrządzić?
Żelatynę rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody i odstawić do wystygnięcia.
Na parze ubić mikserem żółtka, całe jajko i cukier na puszystą masę.
Dodać miękkie masło i dalej ubijać, aż masło połączy się z masą jajeczną.
Naczynie odstawić.
Dodać mleko w proszku i serki homogenizowane.
Całość ubijać na najwolniejszych obrotach.
Na koniec dodać żelatynę i dokładnie wymieszać.
Zagotować 1,5 szklanki wody i zaparzyć w niej kawę.
W przestudzonej kawie moczyć biszkopty i układać w tortownicy.
Na biszkopty wyłożyć 0,5 porcji masy, następnie położyć drugą warstwę namoczonych biszkoptów i pozostałą część masy.
Wstawić do lodówki do zastygnięcia (około godziny).
Czekoladę rozpuścić dodając trzy łyżki mleka i polać wierzch ciasta.
Ponownie wstawić do lodówki na godzinę.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 170 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 30 zł |