Jak się odżywiać?
DAMIESA • dawno temuDieta odchudzająca to jedno, a zdrowe komponowanie posiłków jako codzienny nawyk żywieniowy to zupełnie co innego. Wiele kobiet zastanawia się często, dlaczego nieustannie tyją, chociaż jedzą mało. Odpowiedź na to pytanie jest jednak banalnie prosta. Błąd tkwi w niewłaściwie skomponowanym menu oraz porach posiłków. Nie bez znaczenia jest też ilość pochłanianych kalorii. Od czego więc zacząć, by móc „przestawić” się na właściwe tory, jeśli chodzi o zdrową dietę?
Psychika a jedzenie
Wilczy apetyt jest bardzo często skutkiem oglądania reklam czy filmów, gdzie pokazana jest konsumpcja. Ponoć podobnie działa także oglądanie czasopism z kolorowymi obrazkami pysznych dań. Patrząc na nie, umysł wysyła sygnały, które powodują, że odczuwa się wzmożony apetyt. Innym sprawdzonym faktem jest to, że oglądając telewizję czy czytając gazetę podczas posiłków można zjeść o wiele więcej. Dzieje się tak dlatego, że koncentrując uwagę na czymś innym, nie celebruje się posiłków, nie patrzy na to, co znajduje się na talerzu i nie kontroluje się jak szybko to znika. Tym sposobem w takim zamyśleniu po kilku minutach można z przerażaniem odkryć, że zjadło się cały torcik, paczkę lodów czy pełne opakowanie chipsów. Umysł poświęca bowiem całą swoją uwagę innym bodźcom, więc jedzenie schodzi na dalszy plan i jest jedynie dodatkiem.
Jak jeść, żeby nie tyć?
Pierwszym krokiem na drodze do walki o szczupłą sylwetkę jest z pewnością wyeliminowanie cukrów. To zazwyczaj one przyczyniają się do szybkiego wzrostu masy ciała i są powodem nadwagi. Jedzenie cukru powoduje w mózgu produkcję endorfiny, czyli hormonu szczęścia, dlatego od spożywania łakoci można się z czasem silnie uzależnić. W przypływie chęci na coś słodkiego, można zamiast tego zjeść suszoną śliwkę czy kandyzowane owoce, które są dużo zdrowszymi przekąskami, a pomogą w porę zahamować apetyt na coś więcej. Kolejnym krokiem jest przyjęcie zasady niełączenia węglowodanów z tłuszczami. Takie zestawienie bowiem to kolejny pewnik otyłości, która jeśli nie teraz, pojawi się w niedalekiej przyszłości. Zasadą, która na stałe powinna zagościć na kartach menu zdrowo i racjonalnie się odżywiającej osoby jest także reguła niejedzenia po godzinie 19. Późne posiłki powodują bowiem, że pokarm zalega w jelitach i żołądek zamiast odpoczywać w czasie snu, wzmaga swoje obroty, chcąc pozbyć się nadmiaru jedzenia. Do tego należy pamiętać o tym, że niezależnie od tego czy jest to śniadanie, przekąska czy obiad, każdy rodzaj pokarmu należy dokładnie gryźć i spożywać go w spokoju. Dobrą zasadą na to, jak najeść się do syta ograniczając przy tym kaloryczność potraw jest poprzedzanie ich spożycia zjedzeniem pożywnej surówki lub owocu. Taki prosty trik może z czasem przynieść bardzo dobre efekty w postaci kilku kilogramów mniej i jest sposobem na to jak szybko schudnąć. Podobnie działa wypicie szklanki gazowanej wody tuż przed przystąpieniem do posiłku. Warto także postawić sobie zasadę przygotowywania posiłków samodzielnie. Łatwo dostępne gotowe i fast foody to wrogowie szczupłej sylwetki, a do tego wysoko przetworzone jedzenie zamiast wartości odżywczych, dostarcza jedynie pustych kalorii, powodując tycie.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze