W Polsce po raz pierwszy obchodzono Dzień Matki w 1923 roku w Krakowie. Święto obchodzone jest corocznie, 26 maja. Tego dnia składamy życzenia, obdarowujemy prezentami i wręczamy kwiaty. Własnoręcznie wykonany deser byłby równie miłym akcentem i sprawiłby wiele radości zapracowanym mamom. Proponuję wykwintne, kilkuwarstwowe ciasto z orzechami.
Składniki:
Ciasto:
4 niepełne szklanki mąki (55 dag),
2 jajka,
pół kostki margaryny,
5 łyżek mleka,
3 łyżki miodu,
¾ szklanki cukru,
łyżeczka proszku do pieczenia,
łyżeczka sody.
Masa orzechowa:
30 dag posiekanych włoskich orzechów,
pół kostki masła,
3 łyżki miodu,
3 łyżki cukru.
Masa budyniowa:
budyń śmietankowy,
350 ml mleka,
pół kostki masła,
2 łyżki cukru,
2 łyżki soku z cytryny.
Kajmak:
25 dag krówek,
4 łyżki mleka.
Mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki.
Jak przyrządzić?
Ciasto:
Margarynę, miód, mleko i cukier rozpuścić.
Do ostudzonej masy dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i jajka.
Zagnieść ciasto i podzielić na trzy części.
Piec każdą osobno około 15 minut, w piekarniku o temperaturze 180 stopni.
Ostatnią część ciasta piec z rozsmarowaną na wierzchu masą orzechową.
Masa orzechowa:
Miód, cukier, masło rozpuścić, dodać rozdrobnione orzechy i całość dokładnie wymieszać.
Masa budyniowa:
Budyń ugotować w 350 ml mleka, dodać dwie łyżki cukru i ostudzić.
Masło rozetrzeć na puszystą masę i porcjami dodawać do budyniu, miksując na wolnych obrotach.
Dla poprawienia smaku dodać sok z cytryny.
Masa kajmakowa:
Krówki rozpuścić z dodatkiem czterech łyżek mleka.
Mieszać aż utworzy się gładka masa.
Na pierwsze ciasto rozsmarować masę kajmakową, przykryć drugim ciastem, posmarować dżemem, a następnie rozłożyć masę budyniową i przykryć ciastem z orzechami.
Jak podawać?
Podawać na drugi dzień ponieważ wtedy smakuje najlepiej.
Pierwszego dnia spód ciasta jest twardawy.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 35 zł |