Dzień mamy to święto, które zobowiązuje nas do aktywności. Główne zadanie „dziecka” w tym dniu polega na przekonaniu mamy, że włożyliśmy w prezent masę wysiłku a nie masę pieniędzy. Serce z ciasta francuskiego to dobry pomysł. Nie wymaga zbyt dużo pracy ale efekt jest imponujący. Która mama nie wzruszyłaby się takim prezentem. Oczywiście odpowiednim dodatkiem będą kwiaty. Pamiętajmy, że dzień mamy jest tylko raz w roku i warto poświęcić chwilę na przygotowanie czegoś specjalnego. Pozytywne efekty odczuwać będziemy jeszcze długo.
Składniki:
opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (w rulonie),
½ szklanki gotowej galaretki truskawkowej,
5 dużych truskawek,
opakowanie polewy białej do ciasta,
bita śmietana w spreju.
Jak przyrządzić?
Ciasto francuskie rozmrażamy i odwijamy z rulonu.
Małym nożykiem wycinamy z płata serce i zawijamy w nim brzegi do środka.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na 20 - 25 minut.
Upieczone ciasto studzimy, a w tym czasie podgrzewamy białą polewę i rozsmarowujemy ją na cieście.
Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (ok. ½ godziny).
Truskawki oczyszczamy i kroimy na plasterki.
Układamy je na polewie.
Galaretkę podgrzewamy do lekkiego rozpuszczenia i wylewamy na truskawki.
Odstawiamy do lodówki na kolejną godzinę, żeby galaretka stężała.
Bitą śmietaną dekorujemy tuż przed podaniem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |