Karczoch – lek na wątrobę
BARBARA MARCYSIAK • dawno temuZ niecierpliwością wyczekujemy świątecznych dni, które są okazją do wspólnego biesiadowania przy suto zastawionym stole. Ale dla naszej wątroby kilkudniowe obżarstwo nie jest miłą perspektywą. Układ pokarmowy ma ograniczone możliwości, nie nadąża z trawieniem zbyt dużych ilości jedzenia. Obciążona wątroba zaczyna dawać o sobie znać bólem, poczuciem niestrawności, nudnościami, wzdęciami i zaparciami. Dlatego warto o niej pomyśleć zawczasu.
Z niecierpliwością wyczekujemy świątecznych dni, które są okazją do spotkań z bliskimi i wspólnego biesiadowania przy suto zastawionym stole. Ale dla naszej wątroby kilkudniowe obżarstwo nie jest miłą perspektywą. Warto o niej pomyśleć zawczasu.
Rodzima kuchnia nie należy do najzdrowszych. Do kanonu świątecznych specjałów — zgodnie ze staropolską tradycją należą m.in.: białe i wędzone kiełbasy, szynka, chrzan, wykwintne sosy do przekąsek, pieczony drób, żury oraz wypieki — babki, mazurki, serniki. Ponadto sałatki majonezowe, duże ilości jajek nabijają licznik z kaloriami w zastraszającym tempie. Do tego długie przesiadywanie przy świątecznym stole lub przed telewizorem nie wróży niczego dobrego.
Układ pokarmowy, podobnie jak cały nasz organizm, ma ograniczone możliwości. Nie nadąża z trawieniem zbyt dużych ilości jedzenia. Wątroba przestaje być tak efektywna w oczyszczaniu krwi z toksyn, co skutkuje ogólnym obniżeniem szybkości trawienia pokarmów, zaleganiem ich i nadmiernym otłuszczeniem ścian wątroby. Obciążona zaczyna dawać o sobie znać bólem, poczuciem niestrawności, nudnościami, wzdęciami i zaparciami.
Jedz z głową
Choć pewnych niekorzystnych zwyczajów żywieniowych trudno nam się oduczyć, czego najlepszym przykładem są właśnie święta, to powinniśmy jednak pamiętać o zbilansowanej diecie bogatej w witaminy i mikroelementy, odpowiednio dobranej do naszych potrzeb. To co spożywamy ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie i kondycję. Aby ułatwić pracę wątrobie i żołądkowi, zwracajmy szczególną uwagę na to, by każdy kęs żuć wolno, unikajmy napojów gazowanych, pikantnych potraw i tłustych mięsnych dań. Ograniczmy także spożywanie soli. Możemy ją łatwo zastąpić ziołami o działaniu stymulującym układ trawienny: imbirem, kozłkiem lekarskim, majerankiem oraz miętą. Nie mniej ważne jest dostarczenie organizmowi niezbędnej porcji witamin. Taką wyselekcjonowaną dawkę dobroczynnych dla wątroby substancji zawierają suplementy diety. Nie zapominajmy również o ruchu. Wiosenny spacer z rodziną po obfitym posiłku z pewnością przyniesie nam ulgę. Jeżeli już teraz pomyślimy o większym wysiłku – bieganiu, ćwiczeniach w parku, pływaniu – wówczas na pewno świąteczne biesiadowanie będzie udane i bez skutków ubocznych w postaci niestrawności i bólu wątroby.
Jak naturalnie wspomagać wątrobę?
Gdy po zjedzeniu ciężkostrawnych dań wielkanocnych cierpimy na dolegliwości związane z wątrobą, powinniśmy stosować preparaty ziołowe, zawierające naturalne i bezpieczne wyciągi roślinne, które skutecznie eliminują: zaburzenia trawienia tłuszczów, bóle brzucha, wzdęcia, zaparcia, nudności. Postarajmy się, by były pod ręką w razie potrzeby i wcześniej zaopatrzmy w nie domową apteczkę.
Pomocny może okazać się suplement diety z wyciągu z karczocha. Karczoch, rosnący naturalnie w południowych Włoszech i w Portugalii, kryje w sobie wiele ważnych dla wątroby składników. Jego jadalne pączki kwiatowe i liście są bogate w cynarynę – bioflawonoid i przeciwutleniacz wiążący wolne rodniki, zapobiegając tym samym uszkodzeniom błon komórkowych wątroby i serca. Ponadto cynaryna działa rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodów żółciowych, żółciotwórczo, żółciopędnie, przeciwzapalnie i silnie odtruwająco. Sprzyja też usuwaniu z organizmu złogów soli i ciężkich metali oraz innych niepożądanych substancji. Oprócz cynaryny, wyciąg z karczocha zawiera także flawonoidy, garbniki, inulinę, enzymy, witaminy (prowitaminę A, witaminę C i PP) oraz minerały (wapń, potas, magnez, fosfor, żelazo). Te i inne biologicznie aktywne składniki sprzyjają produkcji odpowiedniej ilości żółci, trawieniu białek i tłuszczów, zapobiegają rozwojowi zapaleniu woreczka żółciowego, który jest „pomocnikiem” wątroby w oczyszczaniu organizmu ze złogów.
Karczoch posiada też inną istotną właściwość – pomaga w profilaktyce miażdżycy ze względu na korzystne oddziaływanie na poziom cholesterolu we krwi. Liczne dane naukowe wskazują u 30% badanych, że po zażywaniu preparatów z wyciągiem z karczocha spadło stężenie tłuszczów nasyconych, a także na trwałe poprawił się metabolizm tłuszczów i obniżyła się ponowna synteza cholesterolu.
Wybieraj suplementy diety zawierające witaminy, które w dziennej dawce pokrywają całkowite na nie zapotrzebowanie. W jednej kapsułce powinny mieścić się witaminy z grupy B (B1, B2, B6, B12) oraz kwas foliowy i niacyna – niezbędne w syntezie aminokwasów, w przemianach tłuszczów i hormonów, wpływające korzystnie na układ trawienny i nerwowy. Suplementy będą skutecznie wspomagać pracę wątroby i obniżą ryzyko jej dysfunkcji, pomogą również dbać o dobrą kondycję układu sercowo-naczyniowego.
Jeżeli przewidujemy, że i w tym roku nie będziemy w stanie się powstrzymać przy wielkanocnym stole, pamiętajmy o tym, by pomóc wątrobie odpowiednio wcześnie zbilansowaną dietą, codzienną gimnastyką i dobrze dobranymi preparatami ziołowymi. Wówczas unikniemy przykrych objawów i będziemy mogli cieszyć się świąteczną atmosferą.
Źródło: www.asa.eu
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze