Indycze mięso ma sporo zalet, trudno jednak przyrządzić je tak, by naprawdę było smaczne. Tajemnym składnikiem zmuszającym to mięso do nabrania głębokiego smaku jest białe wino. Kotlety z indyka w sosie pieczarkowym można przyrządzić w dietetyczny sposób, czyli bez udziału mąki, i nadal mięso będzie bardzo smaczne. Wiosną szukamy przepisów, które spełniać będą kilka warunków. Ma być tanio, smacznie, zdrowo i dietetycznie. Ta potrawa spełnia je wszystkie, na dodatek cały proces przygotowania zajmuje pół godziny.
Składniki:
3/4 kg piersi z indyka,
30 dag pieczarek,
1 cebula,
2 łyżki oliwy,
1 łyżka masła,
1 łyżka mąki pszennej,
1 szklanka bulionu warzywnego (może być z kostki),
1/4 szklanki białego wina wytrawnego,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki, cebulę drobno siekamy.
Mięso kroimy tak, aby powstało z niego 5-6 kotletów, które lekko rozbijamy tłuczkiem.
Tak przygotowane piersi solimy, pieprzymy i oprószamy mąką.
W rondlu rozgrzewamy oliwę i na średnim ogniu obsmażamy kotlety z obu stron, po czym wyjmujemy je na chwilę na talerz.
Do rondla wkładamy masło i cebulę.
Po około 3 minutach cebula powinna już się zeszklić.
Wtedy wsypujemy pieczarki i smażymy je około 5 minut.
Do warzyw wlewamy wino i bulion, a kiedy się zagotują, wkładamy z powrotem kotlety.
Rondel przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 10-15 minut.
Jak podawać?
Podajemy z ryżem lub ziemniakami i z sałatą.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |