Majeranku używano niegdyś do produkcji perfum, a w domach odświeżano nim powietrze. Jego orzeźwiający, intensywny zapach był bardzo ceniony. Dziś doceniamy przede wszystkim jego wartość kulinarną. Majeranek poprawia smak zup, jest niezastąpiony do flaków i tłustych potraw, bo wspomaga trawienie. Doskonale komponuje się z domowym smalczykiem z dodatkiem jabłka.
Składniki:
0,30 dag surowego boczku,
0,50 dag słoniny,
2 kwaśne jabłka,
2 łyżki majeranku,
sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Słoninę i boczek pokroić w kostkę i smażyć na głębokiej patelni.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę.
Gdy słonina i boczek się wytopi, a skwarki będą chrupiące, dodać jabłka i majeranek.
Smażyć jeszcze około 10 minut.
Przyprawić solą i pieprzem.
Smalec wlać do słoików i odstawić do ostygnięcia.
Jak podawać?
Świetnie smakuje na razowym chlebie, do tego kiszony ogórek i przekąska gotowa.
Niezastąpiona na majówce - do piwa, na przykład na rodzinnym grillowaniu lub biesiadowaniu w ogrodzie.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 7 zł |