Pszenna tortilla z indykiem - Przepis

Przepis kulinarny
Pszenna tortilla z indykiem Zobacz 8 zdjęć

Pszenne tortille pochodzą z Meksyku. Ich podanie nie wymaga sztućców, to główna zaleta placków z farszem. Można je zabrać na piknik, do pracy lub szkoły. I chrupać ze smakiem. Nasze tortille są zdrowsze i smaczniejsze niż typowy fast food, dostępny na ulicach. Jedna porcja jest pożywna i wystarczy, by zaspokoić pierwszy głód. Niestety, danie jest pracochłonne, warto więc do przygotowania zachęcić całą rodzinę. Mile spędzić czas, a potem najeść się do syta.

Składniki:

Placek:

450 g mąki,
1 łyżka stołowa soli,
90 g masła,
280 ml gorącej wody.

Farsz:

0,5 kg mięsa z kurczaka lub indyka,
2 jaja,
tarta bułka,
0,75 l i/lub pół szklanki mleka.

Sos:

mały jogurt naturalny,
2 łyżki majonezu,
czosnek granulowany lub przeciśnięty przez praskę,
pieprz,
sól.

Dodatki:

20 liści sałaty (lodowej lub masłowej),
dwa pomidory.

Jak przyrządzić?

Na stolnicę wysypać mąkę z solą, następnie posiekać razem z masłem, do momentu, kiedy masa zacznie przypominać okruchy chleba.

Stopniowo dolewać wody, żeby wyszło miękkie, podatne ciasto.

Ciasto wyrabiać na dobrze posypanym mąką blacie, aż do momentu, kiedy przestanie się lepić.

Podzielić je na 12 kawałków.

Z każdego z nich należy uformować kulkę, następnie rozwałkować na bardzo cienki placek.

Pociąć na placki w kształcie koła, używając talerza o średnicy 25 cm.

Rozgrzać patelnię o grubym dnie i po kolei kłaść placki.

Każdą stronę należy smażyć nie dłużej niż 10-15 sekund.

Tortilli nie można przesmażyć – placuszki muszą być miękkie, inaczej pękną przy rolowaniu z nadzieniem.

Mięso kroimy na małe kotlety.

Następnie każdy z nich należy zamoczyć w jajku (wymieszanym z połową szklanki mleka) i w tartej bułce.

Smażymy.

Żeby mięso było delikatniejsze i smaczniejsze, można dzień wcześniej włożyć mięso do miski i zalać mlekiem (około 0,75 l).

Tak przygotowane zostawić na 12 godzin.

Zmieszać jogurt naturalny z majonezem, dodać czosnek, sól i pieprz wedle uznania.

Na placek układać liść sałaty, wysypać trochę posiekanego pomidora, polać sosem i położyć mięso.

Następnie przykryć wszystko kolejnym liściem sałaty i zgiąć w pół.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania180 min.
Trudnośćśredni
Porcje12
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt25 zł

Pszenna tortilla z indykiem: Podobne przepisy

Pszenna tortilla z indykiem: wypróbuj również

Farsz do tortilli

... , który coraz częściej pojawia się w naszych rodzimych punktach gastronomicznych typu fast food jest tortilla, czyli pszenny placek z dodatkami. Jaki rodzaj farszu można do niej zastosować? ... , który coraz częściej pojawia się w naszych ...

dawno temu

Indyk z pieczarkami

... Pierwszym skojarzeniem, które przychodzi nam do głowy, kiedy myślimy o indyku jest amerykańskie Święto Dziękczynienia. Wówczas to stanowi on nieodzowny element świątecznego stołu, podobnie ... jak u nas wigilijny karp albo kompot z suszu. Jednak ...

dawno temu

Indyk w żurawinie

... Indyk jest znacznie delikatniejszy i smaczniejszy niż kurczak, dlatego warto go przygotowywać jak najczęściej. Indyk w żurawinie to doskonały pomysł na obiad. Jest pyszny i wygląda bardzo apetycznie ... na dżem żurawinowy: 2 łyżeczki żelatyny3 ...

dawno temu

Indyk z żurawiną - palce lizać!

... O indyku była już kiedyś mowa. Jego mięso jest bardzo smaczne i wyrafinowane. Odpowiednie przyrządzenie potrawy z mięsa indyczego też nie jest łatwą sztuką – albo za suche, albo za tłuste, a często ... w ogóle się przypala. Jednak istnieje ...

dawno temu

Dzień indyka

... Co roku w Święto Dziękczynienia obchodzone w czwarty czwartek listopada Amerykanie zjadają ok. 46 milionów indyków. Uroczystej kolacji bez pieczonego indyka nie wyobraża sobie ponad 95% mieszkańców Stanów Zjednoczonych. ... Co roku w Święto ...

dawno temu

Pieczony filet z indyka

... Znudziły ci się piersi z kurczaka i masz ochotę na małą odmianę? Sięgnij po mięso z indyka – jest bardzo delikatne i przyrządzone odpowiednio smakuje wyśmienicie. Poniżej przepis na filety z indyka w marynacie bez smażenia. ... Znudziły ci się ...

dawno temu

Zupa z indyka - pyszna i pożywna

... Wszystkie dania z indyka są dobre. Indyk w żurawinie wprost rozpływa się w ustach, ale zupa z indyka wcale nie jest gorsza. To pożywna potrawa, która zaspokoi podsycany zimnem głód. Mięso jest bardzo ... . Tym razem, w przeciwieństwie do indyka ...

dawno temu

Indyk z warzywami - smacznie i oryginalnie

... Indyk z warzywami to danie drobiowe smaczne i oryginalne. Mięso indycze jest bardzo delikatne i zapewne zadowolisz dzięki niemu niejednego smakosza. Jest przy tym obiedzie trochę pracy, ale czego się nie robi dla takiego efektu. Wyobraź sobie ...

dawno temu

Kruchy i soczysty indyk z piekarnika? To możliwe!

... Niezwykły aromat pieczonego indyka sprawia, że ślinka cieknie, a nogi uginają się w kolanach. Jednak sztuka przyrządzenia tej potrawy wcale nie jest prosta. Jeśli miałaś już okazję piec indyka ... , to na pewno wiesz, że nie trudno doprowadzić ...

dawno temu

By szybko podgrzać tortillę

...   Hiszpański rodzaj cienkiego omletu z masy kukurydzianej lub pszennej, w który włada się mięsno-warzywny farsz z sosem to niewątpliwie przysmak idealny jako szybka przekąska, ale w odróżnieniu ... Hiszpański rodzaj cienkiego omletu z masy ...

dawno temu

Alternatywa dla naleśników – tortilla

... Choć od lat jestem fanką naleśników i lubię eksperymentować z rozmaitym farszem do nich dodawanym, to od czasów spróbowania tortilli, bez bicia przyznaję się, że zdołała ona pokonać swojego ... , z warzywno-mięsnym farszem. Podobnie jak w ...

dawno temu

Rolada z indyka

... poniższy artykuł, z którego nie tylko dowiesz się, jakie potrawy na bazie indyka możesz przygotować, lecz również poznasz recepturę przyrządzania rolady z indyka z dodatkiem pieczarek. ... poniższy artykuł, z którego nie tylko dowiesz się, jakie ...

dawno temu

Pupusa - tortilla z Salwadoru

... Jesteś fanką tortilli i sera? Mam coś specjalnie dla ciebie! Ten oryginalny, a nawet wręcz egzotyczny przepis, pochodzi z rejonów Ameryki Łacińskiej, a dokładnie z Salwadoru! San Salwator ... tym z kukurydzy produkuje się nawet słodycze. ...

dawno temu

Prosta HISZPAŃSKA PRZEKĄSKA z kilku ziemniaków, jajek i sera!

... Tortilla de patatas, nazywana również tortilla española to tradycyjna hiszpańska potrawa. ... Tortilla de patatas, nazywana również tortilla española to tradycyjna hiszpańska potrawa. Może być podawana zarówno na zimno, jak i na ciepło, jako ...

dawno temu

Sałatka z indykiem

... jeszcze przed nadejściem lata. Innym argumentem jest to, że nasza ochota na tłuste potrawy po zimie maleje. Nie masz pomysłu, jak przyrządzić zdrowy i pełen witamin posiłek na obiad? Polecam zatem danie z indykiem, w postaci warzywnej i bardzo ...

dawno temu

Zdrowa tortilla na śniadanie? Dlaczego nie!

... jest bardzo ceniony, zwłaszcza wśród dzieciaków i młodzieży. Można dostać go zarówno w bułce, jak i chlebku typu pita, czy w tak zwanej tortilli. Ale czym jest tak naprawdę tortilla? Skąd pochodzi ... i czy jest w ogóle zdrowa? Czy nasze dzieci ...

dawno temu

Kotlety z indyka w migdałach

... Przygotuj dziś coś wyjątkowego. Kotlety nie wydają się wprawdzie zbyt oryginalnym daniem, ale jeśli zrobisz je z indyka i do teko otoczysz delikatną panierką z migdałów, podbijesz serca ... masłałyżeczkę soku z cytrynyłyżkę mąkibiały pieprzKrok ...

dawno temu

Letnie Wrapy

...   Wrapy – przepyszne tortille z nadzieniem, jakie tylko można sobie wymarzyć. I zrobić, oczywiście. Doskonałe na ciepło, na zimno, w całości, czy pocięte „na jeden kęs”. Na obiad, na przekąskę ... i na finger party. Na lato i na zimę. Krótko ...

dawno temu

Quesadilla - przepis

... To lekkie i niezwykle smaczne danie kuchni meksykańskiej daje nam spore pole do poeksperymentowania ze składnikami farszu. Pszenna tortilla z pożywnym nadzieniem to świetna przekąska. Potrawę tę możemy przygotować także w wersji wegetariańskiej. ...

dawno temu

Powiązane Tematy