Pszenne tortille pochodzą z Meksyku. Ich podanie nie wymaga sztućców, to główna zaleta placków z farszem. Można je zabrać na piknik, do pracy lub szkoły. I chrupać ze smakiem. Nasze tortille są zdrowsze i smaczniejsze niż typowy fast food, dostępny na ulicach. Jedna porcja jest pożywna i wystarczy, by zaspokoić pierwszy głód. Niestety, danie jest pracochłonne, warto więc do przygotowania zachęcić całą rodzinę. Mile spędzić czas, a potem najeść się do syta.
Składniki:
Placek:
450 g mąki,
1 łyżka stołowa soli,
90 g masła,
280 ml gorącej wody.
Farsz:
0,5 kg mięsa z kurczaka lub indyka,
2 jaja,
tarta bułka,
0,75 l i/lub pół szklanki mleka.
Sos:
mały jogurt naturalny,
2 łyżki majonezu,
czosnek granulowany lub przeciśnięty przez praskę,
pieprz,
sól.
Dodatki:
20 liści sałaty (lodowej lub masłowej),
dwa pomidory.
Jak przyrządzić?
Na stolnicę wysypać mąkę z solą, następnie posiekać razem z masłem, do momentu, kiedy masa zacznie przypominać okruchy chleba.
Stopniowo dolewać wody, żeby wyszło miękkie, podatne ciasto.
Ciasto wyrabiać na dobrze posypanym mąką blacie, aż do momentu, kiedy przestanie się lepić.
Podzielić je na 12 kawałków.
Z każdego z nich należy uformować kulkę, następnie rozwałkować na bardzo cienki placek.
Pociąć na placki w kształcie koła, używając talerza o średnicy 25 cm.
Rozgrzać patelnię o grubym dnie i po kolei kłaść placki.
Każdą stronę należy smażyć nie dłużej niż 10-15 sekund.
Tortilli nie można przesmażyć – placuszki muszą być miękkie, inaczej pękną przy rolowaniu z nadzieniem.
Mięso kroimy na małe kotlety.
Następnie każdy z nich należy zamoczyć w jajku (wymieszanym z połową szklanki mleka) i w tartej bułce.
Smażymy.
Żeby mięso było delikatniejsze i smaczniejsze, można dzień wcześniej włożyć mięso do miski i zalać mlekiem (około 0,75 l).
Tak przygotowane zostawić na 12 godzin.
Zmieszać jogurt naturalny z majonezem, dodać czosnek, sól i pieprz wedle uznania.
Na placek układać liść sałaty, wysypać trochę posiekanego pomidora, polać sosem i położyć mięso.
Następnie przykryć wszystko kolejnym liściem sałaty i zgiąć w pół.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 180 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 12 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 25 zł |