Herbatnik to pojemne określenie. To wszystkie drobne, kruche ciastka lubiące towarzystwo herbaty lub kawy. W tym przypadku nazwa dokładnie odzwierciedla charakter ciastek. Jeśli użyjemy świeżego masła i najlepszej gatunkowo herbaty efekt będzie powalający. Jeśli ma się pod ręką drugą osobę, która pomoże nam utrzeć składniki, przygotowanie herbatników, łącznie z pieczeniem, nie zajmie więcej niż 20 minut. Earl grey – to herbata stworzona do tych ciastek. Polecam wizytę w sklepie z herbatami na wagę. Zakup kilku gramów dobrej jakościowo herbaty nie jest wielkim wydatkiem, a dzięki temu ciastka będą pyszne i pachnące.
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej,
15 dag masła,
3 żółtka,
1/4 szklanki cukru pudru,
2 łyżki aromatycznej herbaty.
Jak przyrządzić?
Masło ucieramy w misce z cukrem pudrem a następnie z żółtkami.
Dodajemy herbatę, jeśli jest liściasta, trzeba ją rozkruszyć na drobny proszek.
Następnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.
Formujemy łyżką małe ciasteczka i układamy na blasze tak, aby między nimi było sporo wolnego miejsca, bo zwiększają swoją objętość nawet trzykrotnie.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 10 minut.
Jak podawać?
Podajemy z kawą lub herbatą.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 12 zł |