Kuchnię japońską znamy przede wszystkim dzięki barom sushi. Warto jednak spróbować innych dań, szczególnie, że niektóre z nich są proste i oparte na powszechnie dostępnych składnikach. Skłonić nas do przygotowania tej potrawy może także sake, trunek często używany w Japonii jako składnik dań, szczególnie mięsnych. Zamiast sake można oczywiście zastosować naszą polską, czystą wódkę.
Składniki:
50 dag ryżu,
30 dag piersi z kurczaka,
2 pory,
40 ml bulionu warzywnego,
3 jajka,
2 łyżki sosu sojowego,
1 łyżka sake (lub białej wódki),
2 łyżki cukru.
Jak przyrządzić?
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Do miski wbijamy jaja i mieszamy je widelcem.
Piersi z kurczaka myjemy, kroimy na dwucentymetrowe kawałki, a pory w skośne plasterki.
Do płaskiego garnka wlewamy bulion, sos sojowy i sake.
Wsypujemy cukier i doprowadzamy do wrzenia.
Następnie wkładamy tam kawałki kurczaka i pory.
Gotujemy około 10 minut, po czym dodajemy rozbełtane jaja.
Przykrywamy i gotujemy kolejne 2 minuty.
Ryż rozkładamy do 4 miseczek i nakładamy tam porcje kurczaka.
Jak podawać?
Polewamy bulionem i podajemy.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 25 zł |