Suflety pieczone w wydrążonych skórkach pomarańczy to elegancki i wykwintny świąteczny deser. Nie wymaga specjalnych umiejętności czy drogich składników. Uwaga! Zapach, jaki roznosi się podczas pieczenia w całym domu może sprowadzić niezapowiedzianych gości z sąsiedztwa. To także ulubiony deser dzieci, puszysty i delikatny, zdobywa serce każdego, kto go spróbuje.
Składniki:
6 pomarańczy (1,2 kg),
40 dag masła,
¼ szklanki mąki pszennej,
4 łyżki cukru,
3 białka,
1 łyżka cukru pudru.
Jak przyrządzić?
Wybieramy pomarańcze o grubej skórce, by nie wysuszały się podczas pieczenia.
Z jednej pomarańczy wyciskamy sok i ścieramy skórkę na drobnej tarce.
Pozostałym pomarańczom obcinamy czubek.
Za pomocą małego, ostrego noża oraz łyżeczki wydrążamy miąższ.
Wyciskamy z niego sok i łączymy z uzyskanym wcześniej.
W sumie powinniśmy mieć około 300 ml.
Masło rozpuszczamy w rondelku i wsypujemy tam mąkę.
Lekko rumienimy zasmażkę.
Po zdjęciu z ognia mieszamy ze skórką pomarańczową, sokiem oraz cukrem.
Rondel znów stawiamy na mały ogień i mieszając czekamy aż masa zgęstnieje, po czym odstawiamy w chłodne miejsce do wystygnięcia.
Kiedy masa będzie chłodna, z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszając łączymy je ze sobą.
Wydrążone pomarańcze zawijamy w folię aluminiową tworząc z niej foremki.
Nie zawijamy całkowicie, wierzchy muszą być odsłonięte.
Napełniamy pomarańcze masą, zostawiając trochę miejsca na wyrośnięcie sufletu, a jeśli odrobina masy zostanie, możemy nią napełnić nieduże naczynie żaroodporne.
Pomarańcze wkładamy do nagrzanego do temperatury 200 stopni piekarnika na 20-25 minut.
Przygotowane suflety umieszczone w wydrążonych pomarańczach można przechowywać w zamrażalniku.
Gdy pieczemy zamrożone owoce, powinny tkwić w piekarniku nieco dłużej.
Jak podawać?
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem i od razu podajemy.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 5 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 10 zł |