Dla wielu osób zupa jest bardzo ważnym posiłkiem i bez niej nie wyobrażają sobie świątecznego obiadu. Tempo życia zmusza nas jednak do poszukiwania błyskawicznych rozwiązań także podczas świąt. Ci, którzy nie mają zbyt dużo czasu na przygotowanie posiłku, wybierają potrawy, do których nie muszą robić specjalnych zakupów. Błyskawiczny barszcz biały jest właśnie taką zupą, lekką i szybką. Możemy go podawać z jajkiem na twardo lub z oddzielnie ugotowanymi ziemniakami.
Składniki:
1 marchewka,
1 pietruszka,
pół selera,
kawałek pora,
3 grzybki suszone,
3 ziarna ziela angielskiego,
2 listki laurowe,
2 ząbki czosnku,
łyżka startego chrzanu,
łyżka majeranku,
pół szklanki śmietany,
łyżka mąki,
natka pietruszki,
4 jaja na twardo,
warzywna kostka rosołowa,
sól, pieprz,
szczypta kwasku cytrynowego.
Jak przyrządzić?
Obrane warzywa pokroić i wrzucić do 2 l wody.
Dodać listki laurowe, ziele angielskie, namoczone grzyby i kostkę rosołową.
Gotować 10 minut.
Następnie wrzucić obrany czosnek, chrzan i majeranek.
Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości wody i wlać do zupy.
Gotować jeszcze 5 minut.
Zupę doprawić kwaskiem cytrynowym, solą i pieprzem.
Na koniec wlać śmietanę i pokrojoną natkę pietruszki.
Jak podawać?
Zupę podawać z jajkiem na twardo.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 6 zł |