Święta wielkanocne to czas na tradycyjne polskie potrawy. Warto jednak urozmaicić stół bardziej wyrafinowanymi daniami. Wszystko się teraz kręci wokół jaj. Pamiętajmy, że oprócz kurzych mamy też jaja strusie - coraz modniejsza ozdoba świąteczna czy jaja przepiórcze. Te ostatnie są bardzo zdrowe. Mają mniej cholesterolu, nie uczulają i pełno w nich najrozmaitszych witamin, aminokwasów i mikroelementów. Polecane są chorym i zmęczonym. Dlatego sałatka z użyciem tych jaj, łososia i kiełków, to samo zdrowie. Polecam tym, którzy mimo świąt starają się utrzymać dietę.
Składniki:
36 jaj przepiórczych (dwa opakowania),
20 dag wędzonego na zimno łososia,
3 łyżki kaparów,
3 łyżki kiełków rzodkiewki lub rzeżuchy,
1 szklanka śmietany lub jogurtu naturalnego,
1 łyżeczka startego chrzanu,
1 łyżka koperku,
1 łyżeczka soku z cytryny,
szczypta soli.
Jak przyrządzić?
Jaja gotujemy na twardo (ok. 2 min.), studzimy i obieramy pod zimną wodą.
Łososia kroimy w szerokie paski.
Jaja kroimy na połówki, mieszamy z łososiem i kaparami.
Szykujemy sos: śmietanę lub jogurt energicznie mieszamy z sokiem z cytryny, możemy nawet użyć miksera, żeby sos stał się puszysty.
Mieszamy go z chrzanem, kiełkami, koperkiem i solą.
Jak podawać?
Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem.
Dokładnie mieszamy.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 10 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 25 zł |