Święta wielkanocne to czas kolorowych pisanek, mazurków, pieczonych mięs i jaj pod różnymi postaciami. W niedzielę zasiądziemy wspólnie do suto zastawionego stołu, będziemy życzyć krewnym smacznego jajka, mokrego dyngusa i rozpoczniemy biesiadowanie. Na świątecznym stole nie może wtedy zabraknąć półmiska z faszerowanymi jajami.
Składniki:
8 jaj ugotowanych na twardo,
pół kostki masła,
10 dag wędzonego łososia,
pęczek szczypiorku,
pęczek rzodkiewek,
15 dag pieczarek,
3 łyżki gęstej śmietany,
mała cebula,
mały słoiczek majonezu,
4 liście sałaty,
sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Jaja gotujemy na twardo, obieramy i dzielimy na pół.
Delikatnie wyjmujemy żółtka i rozkładamy do trzech miseczek.
Pieczarki ścieramy na jarzynowej tarce, cebulę kroimy w drobną kostkę.
Na maśle podsmażamy pieczarki i cebulę.
Odstawiamy do wystygnięcia.
Do żółtek w pierwszej miseczce dodajemy łyżkę masła, łyżkę śmietany, 2/3 podsmażonych pieczarek, doprawiamy solą, pieprzem i wszystko rozcieramy, aż powstanie zwarta masa.
Do drugiej miseczki dodajemy również łyżkę masła i śmietany, pół pęczka szczypiorku drobno pokrojonego, pół pęczka pokrojonej rzodkiewki, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy do połączenia wszystkich składników.
Do ostatniej miseczki dodajemy połowę pokrojonego łososia, łyżkę masła i śmietany, sól, pieprz i wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Przygotowanymi masami napełniamy połówki jajek, układamy je na sałacie, dekorujemy majonezem i pozostawionymi produktami (pieczarki, rzodkiewka, szczypiorek, łosoś).
Podajemy na świąteczny stół.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |