Wszyscy pamiętamy niepowtarzalne smaki i zapachy z dzieciństwa. Przywołują wspomnienia domu rodzinnego, świąt i hucznych uroczystości. Wędzonki przygotowywane przez rodziców na święta – szynka, boczek - były soczyste i pachnące. Dziś na półkach sklepowych jest mnóstwo różnorodnych wędlin, producenci prześcigają się w wymyślaniu coraz to nowszych. Tylko smaki się nie zmieniają, zawsze są takie same, za słone, z dużą ilością konserwantów. W dodatku sztuczne wędliny są drogie i niezdrowe. Przygotuj samodzielnie naturalnie peklowane wędzonki, a ucieszysz całą rodzinę.
Składniki:
Szynka:
1 kg szynki wieprzowej,
4 łyżki oliwy z oliwek,
pół łyżeczki suszonego tymianku,
pół łyżeczki pieprzu ziołowego.
Boczek:
1 kg chudego surowego boczku,
3 ząbki czosnku,
1 łyżka majeranku,
4 łyżki oleju.
Do peklowania:
2 opakowania soli do peklowania (z saletrą i przyprawami),
4 liście laurowe,
łyżka ziaren czarnego pieprzu,
kilka ziaren ziela angielskiego,
2 łyżki soli kamiennej.
Jak przyrządzić?
Sól do peklowania rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody, dodać sól kuchenną i dokładnie wymieszać.
W dużym naczyniu ułożyć oczyszczoną szynkę i boczek, dodać tyle zimnej wody, aby pokryła mięso.
Następnie dodać rozpuszczoną sól do peklowania, liście laurowe, ziarna czarnego pieprzu i ziela angielskiego.
Naczynie przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na siedem dni.
Po upływie tego czasu wyjąć mięso i opłukać pod bieżącą wodą.
Osuszoną szynkę natrzeć ziołowym pieprzem i tymiankiem.
Do brytfanny lub naczynia żaroodpornego wlać oliwę i ułożyć szynkę.
Osuszony boczek natrzeć majerankiem i rozgniecionym czosnkiem.
Do drugiego naczynia żaroodpornego wlać olej i ułożyć boczek.
Mięsa piec jednocześnie w piekarniku o temperaturze 200 stopni około 80 minut.
Sprawdzić czy mięso jest miękkie i ewentualnie piec dalej.
Jak podawać?
Wędliny podajemy na zimno, z pieczywem, chrzanem i ćwikłą.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 30 zł |