Kolejny pomysł na dietetyczne danie. Wiosna za progiem i każdy sposób na podtrzymanie diety jest dobry. Ryba, wiadomo, sprzymierzeńcem każdego, kto stara się zrzucić parę kilo i zachować zdrowie i energię do codziennych zmagań. Na przełomie zimy i wiosny jedzmy to najzdrowsze w przyrodzie mięso. Statystyki pokazują, że jemy go bardzo mało. Czas na zmiany!
Składniki:
4 duże filety z ryby morskiej (np. mintaj, morszczuk czy dorsz),
4 łyżeczki soku z cytryny,
1 duży por,
1 szklanka bulionu warzywnego,
20 dag pieczarek,
½ łyżeczki oregano,
½ łyżeczki majeranku,
½ łyżeczki tymianku,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
szczypta soli i pieprz.
Jak przyrządzić?
Filety myjemy, odsączamy z wody i kroimy na duże kawałki.
Każdy z nich oprószamy pieprzem i odrobiną soli.
Pora i pieczarki myjemy.
Pieczarki kroimy w plasterki, z pora odcinamy zielony koniec, nie będzie nam potrzebny.
Białą jego część kroimy w plasterki.
W rondlu podgrzewamy bulion z sokiem z cytryny, kiedy się zagotuje, wkładamy rybę, przykrywamy i zmniejszamy ogień.
Po 3 minutach dodajemy pieczarki i pora i dusimy kolejne 10 minut.
W międzyczasie przewracamy rybę na drugą stronę.
Wsypujemy wszystkie przyprawy i trzymamy rondel na małym ogniu jeszcze przez 5 minut.
Jak podawać?
Posypujemy natką pietruszki.
Podajemy z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty lub sałatą.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 20 zł |