Ziemniaki w Polsce uprawia się od czasów króla Jana Sobieskiego. Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez ich obecności. Dziś stanowią jeden z najtańszych i najbardziej dostępnych produktów. To danie może poratować niejedną kieszeń w kryzysie. Placki z gotowanych ziemniaków pomogą uniknąć w kuchni monotonii, a jako dodatek do mięs nadadzą nawet najbardziej prostej potrawie odrobinę oryginalności.
Składniki:
1kg ziemniaków,
2 jajka,
4 łyżki mąki pszennej,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 duża cebula,
bułka tarta,
sól, pieprz,
olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.
Ostudzić i przepuścić przez maszynkę do mięsa lub praskę.
Dodać jajka, obie mąki i startą na drobnej tarce cebulę.
Masę przyprawić solą i pieprzem i wygniatać, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą.
Jeżeli ciasto będzie przywierać do rąk, należy dodać jeszcze trochę mąki.
Z masy ziemniaczanej formujemy owalne placuszki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.
Jak podawać?
Podajemy gorące.
Smakują również z dodatkiem sosu np. pieczarkowego.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 4 zł |