W tworzeniu miłego nastroju pomaga ładnie nakryty stół, kolorystycznie dobrane naczynia, pełne wdzięku dodatki, aromatyczna kawa, pachnąca herbata no i oczywiście coś słodkiego bez syntetycznych barwników i dodatków smakowych. Może to być biszkopt z jabłkami, prosty w przygotowaniu, ze składników, które są pod ręką w każdym domu. Delikatne, wilgotne ciasto, pachnące jabłkami i cynamonem skusi nawet tych, którzy za słodyczami nie przepadają.
Składniki:
szklanka i dwie łyżki mąki,
5 jajek,
szklanka cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
5 jabłek,
łyżka cynamonu,
szczypta soli,
cukier puder do posypania,
bułka tarta i masło do wysmarowania formy.
Jak przyrządzić?
Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Do białek dodać szczyptę soli i ubić mikserem na sztywną pianę.
Masę żółtkową połączyć z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać.
Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie połączyć ją z ciastem.
Do okrągłej formy, uprzednio wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą wlać ciasto.
Na wierzchu poukładać obrane jabłka pokrojone w cząstki.
Jabłka posypać cynamonem.
Piec w temperaturze 160 stopni około 40 minut.
Jak podawać?
Po upieczeniu i przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 9 zł |