Najchętniej sięgamy do prostych i sprawdzonych potraw. Często wybieramy te niedrogie i te, których przygotowanie nie zabiera nam zbyt wiele czasu. Do tradycyjnych potraw na pewno należy smażona wątróbka. U wielu osób po usłyszeniu słowa „wątróbka” pojawia się grymas skrzywienia na twarzy, niektórzy nawet nie spróbują, a już mówią, że nie lubią. Delikatnej wątróbki powinni spróbować wszyscy, bo jest bardzo zdrowa.
Składniki:
0,5 kg wątróbki drobiowej,
2 średnie cebule,
3 jabłka,
szklanka mleka,
2 łyżki mąki,
łyżka majeranku,
sól, pieprz,
olej do smażenia,
łyżka masła.
Jak przyrządzić?
Wątróbkę oczyścić z błon, dokładnie umyć i moczyć w mleku jedną godzinę.
Następnie każdy kawałek obtoczyć w mące i krótko obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
Wątróbkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypując solą, pieprzem i majerankiem.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni, ułożyć na wątróbce i lekko posolić.
Dwa jabłka pokroić w kostkę, lekko podsmażyć na maśle i ułożyć na cebuli.
Żaroodporne naczynie przykryć i całość zapiekać w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 20 min.
Ułożyć na półmisku i udekorować cząstkami pozostałego jabłka.
Jak podawać?
Podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika, na przykład z surówką z kiszonej kapusty.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 6 zł |