To domowa wersja napoleonek albo kremówek. Podstawową jej zaletą jest prostota. Dla nieoczekiwanych gości taki poczęstunek stanie się miłą niespodzianką. Wystarczy mieć w zamrażalniku gotowe ciasto francuskie, najlepiej takie z dodatkiem masła, bo dzięki temu przekładaniec będzie naprawdę pyszny. Francuski przekładaniec to pomysł dla tych, którzy lubią smakołyki, a nie mają czasu na wielogodzinne pieczenie, bo czas spędzony w kuchni ogranicza się tu do kilku minut.
Składniki:
75 dag mrożonego ciasta francuskiego,
3 żółtka,
0,5 szklanki cukru,
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
1 szklanka mleka,
1 opakowanie cukru waniliowego,
2 łyżki cukru pudru.
Jak przyrządzić?
Ciasto rozmrażamy, a kiedy to możliwe, rozwijamy i dzielimy na 3 równe prostokąty.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni.
Pieczemy około 20 minut.
Żółtka ucieramy z cukrem, najlepiej przy użyciu robota kuchennego.
Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy.
Mleko gotujemy w małym garnuszku, dodajemy do niego cukier waniliowy.
Kiedy mleko się ugotuje, dodajemy żółtka i energicznie mieszamy, aż masa zgęstnieje.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Kiedy ciasto się upiecze, przekładamy powstałe placki kremem waniliowym.
Jak podawać?
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i kroimy na plastry.
Dla urozmaicenia można obtoczyć gotowe ciastka w orzechach włoskich, laskowych czy pistacjowych.
Perwersyjnym dodatkiem mogą być też wiśnie z likieru.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 12 zł |