Ta potrawa to autentyk. Przywieziona z Tajlandii, stanowi sztandarowe danie pewnego globtrotera. Uwaga: Nie dla ka偶dego! Specyficzny posmak bambusa i trawy cytrynowej nie odpowiada wielu tradycyjnym podniebieniom. Kto jednak lubi kulinarne poszukiwania i swoje podr贸偶e zaczyna od poznawania regionalnych kuchni, b臋dzie szcz臋艣liwy. Je艣li planujemy zaprosi膰 go艣ci, upewnijmy si臋, 偶e s膮 tak samo otwarci na obce smaki jak my. Mo偶e si臋 te偶 okaza膰, 偶e ostre tajskie curry czy trawa cytrynowa zagoszcz膮 na naszym stole na d艂u偶ej. Warto eksperymentowa膰, zw艂aszcza, 偶e te smaki wypr贸bowa艂y ju偶 miliony ludzi, tyle, 偶e na innym kontynencie.
Sk艂adniki:
1 kg piersi z kurczaka,
陆 kg tajskiego ry偶u ja艣minowego,
1 s艂oiczek tajskiego ostrego curry (20 dag),
2 藕d藕b艂a trawy cytrynowej lub s艂oiczek trawy mielonej,
1 puszka mleczka kokosowego (ok. 40 ml),
p贸艂 szklanki p臋d贸w z bambusa,
kawa艂ek tofu naturalnego (10 dag),
s贸l i pieprz.
Jak przyrz膮dzi膰?
Piersi z kurczaka kroimy w drobn膮 kostk臋, solimy i pieprzymy, po czym odstawiamy na co najmniej godzin臋.
Ry偶 gotujemy zgodnie z przepisem z opakowania.
Na du偶膮 patelni臋 wlewamy mleczko kokosowe i wrzucamy drobno pokrojon膮 traw臋 cytrynow膮 oraz kawa艂ki kurczaka.
Ca艂o艣膰 dusimy pod przykryciem oko艂o 20 minut na ma艂ym ogniu, od czasu do czasu mieszaj膮c.
Pod koniec duszenia dodajemy past臋 curry.
Je艣li p臋dy bambusa s膮 w zalewie, nale偶y je ods膮czy膰 i przela膰 ciep艂膮 wod膮 a nast臋pnie doda膰 do potrawy.
Tofu kroimy na takie same kawa艂ki jak mi臋so kurczaka i wrzucamy na patelni臋.
Dusimy jeszcze przez kilka minut.
Jak podawa膰?
Podajemy z ry偶em.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudno艣膰 | 艣redni |
Porcje | 6 |
Kaloryczno艣膰 | 艣rednia |
Przybli偶ony koszt | 40 z艂 |