Imieniny, walentynki, spotkanie z przyjaciółmi? Każda okazja jest dobra. Oczaruj wszystkich prostym w przygotowaniu tortem. To deser dla osób poszukujących idealnych połączeń smakowych oraz dla osób, które nie przepadają za mocno słodkimi deserami. Tym tortem się nie zasłodzisz. Zmielone orzechy i konfitura z wiśni nadają ciastu specyficzny smak. Poncz przywraca mu lekkość i powoduje, że rozpływa się w ustach.
Składniki:
Ciasto:
25 dag zmielonych orzechów włoskich,
25 dag cukru pudru,
8 jajek,
sok z jednej cytryny,
3 łyżki mąki krupczatki.
Masa śmietankowa:
0,5 l śmietany 30%,
3 łyżki cukru pudru,
2 łyżeczki żelatyny,
1/3 szklanki wody.
Poncz:
100 ml wody,
100 ml rumu,
4 łyżeczki cukru.
Do ozdobienia:
5 dag posiekanych orzechów włoskich,
Konfitura z wiśni lub dżem wysokosłodzony.
Jak przyrządzić?
Poncz:
Wodę, rum i cukier wymieszać aż do rozpuszczenia się cukru.
Masa:
Ubić schłodzoną śmietanę, dodać do niej 3 łyżki cukru pudru i rozpuszczoną żelatynę (żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklance wody).
Ciasto:
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem.
Dodać sok z cytryny, mąkę i zmielone orzechy, następnie wymieszać.
Ubić pianę z białek, wyłożyć na wcześniej przyrządzoną masę i wymieszać.
Wyłożyć do przygotowanej tortownicy.
Piec w 170 stopniach około 45 minut.
Po wystygnięciu, ciasto przekroić na dwa równe placki.
Nasączyć jeden placek ponczem i wyłożyć wiśnie lub dżem wysokosłodzony, przełożyć połową masy śmietankowej.
Położyć drugi placek i nasączyć resztą ponczu.
Pozostałą masą posmarować wierzch i boki.
Udekorować siekanymi orzechami.
Potrzebne przybory:
Tortownica o średnicy: 26 cm.
Jak podawać?
Podawać z herbatą, kawą lub likierem po uprzednim schłodzeniu ciasta w lodówce.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 70 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 12 zł |