Połączenie smaku jabłek i orzechów to przysłowiowe niebo w gębie. Orzechowe ciasto jest słodkie i sycące, świetnie smakuje z poobiednią herbatą lub poranną kawą. Niestety jest pracochłonne i na jego upieczenie trzeba sobie zarezerwować odpowiednio dużo czasu. Mimo to naprawdę warto. W końcu która gospodyni nie lubi znikających potraw i lawiny komplementów?
Składniki:
Ciasto:
30 dag mąki,
20 dag masła,
10 dag cukru,
3 żółtka,
proszek do pieczenia.
Masa owocowa:
0,75 kg jabłek,
6 dag cukru,
sok z cytryny.
Masa orzechowa:
25 dag orzechów,
1 szklanka gorącego mleka,
25 dag masła,
20 dag cukru pudru,
1 łyżeczka żelatyny.
Polewa:
7 łyżek wody,
7 czubatych łyżeczek cukru,
5 dag masła (ćwierć kostki),
2 łyżki kakao.
Jak przyrządzić?
Zagnieć ciasto (dodając kolejno wszystkie składniki), podziel na dwie części, które następnie piecz około 15 minut w 180 stopniach.
Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
Obrane ze skórki jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach i uduś z cukrem.
Dodaj do nich sok z cytryny.
Ciepłą masę jabłkową rozsmaruj na jednym placku i przykryj drugim.
Rozpuść w mleku żelatynę, zagotuj i wrzącym mlekiem zalej zmielone orzechy.
Masło utrzyj z cukrem pudrem a następnie z wystudzonymi orzechami.
Posmaruj masą drugą warstwę placka i całość wstaw do lodówki na kilka godzin.
Na małym ogniu zmieszaj składniki i przygotuj polewę czekoladową.
Po wyjęciu ciasta z lodówki polej wierzch polewą i udekoruj orzechami.
Zamiast polewy można ułożyć herbatniki i polać ciasto roztopioną czekoladą.
Potrzebne przybory:
Tortownica o średnicy 26 cm.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 150 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8-10 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 12 zł |