Tęsknota za słodkimi smakami lata skłania nas zimą do sięgania po przetwory z owoców i mrożonki. Szczególnie intensywnie letni smak ma czarna porzeczka czyli skondensowany ładunek witaminy C. Właśnie zimą szczególnie smakują nam mięsa na słodko, z dodatkiem przetworzonych owoców. Wszyscy znamy kaczkę z jabłkami czy schab z żurawiną. Polecam mrożoną czarną porzeczkę jako uzupełnienie pieczonych mięs. Grillowana pierś z kurczaka, typowy pieczony schab, smażone polędwiczki, wszystkie te mięsiwa smakują znakomicie z ciemnoczerwonym, cierpkim sosem. W przepisie użyłam mrożonych owoców, można jednak skorzystać z konfitury porzeczkowej lub kompotu, pod warunkiem, że znajdziemy w nich całe owoce.
Składniki:
1 szklanka mrożonej czarnej porzeczki,
1/4 szklanki cukru,
1 łyżka miodu,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
10 dag masła,
25 ml brandy,
pieprz i sól.
Jak przyrządzić?
Do rondelka wkładamy owoce i na małym ogniu podgrzewamy.
Dodajemy cukier i miód.
Na niewielkim ogniu podgrzewamy całość mieszając, aż cukier się rozpuści.
Rondel zdejmujemy z ognia i dodajemy łyżkę koncentratu, masło i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Całość krótko miksujemy, po czym stawiamy ponownie na ogniu.
Kiedy zabulgocze, odstawiamy, a po chwili wlewamy do sosu kieliszek brandy i mieszamy.
Sos jest gotowy.
Jak podawać?
Podajemy go z mięsami na ciepło, najlepiej w towarzystwie ziemniaków.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |