Ten pomysł dostałam w prezencie. I to był znakomity prezent, bo od tamtej pory przyrządzam szpinak tylko w jeden sposób. Odrobina niebieskiego sera i kilka suszonych pomidorów gwarantują bardzo szlachetny smak. Najlepszym makaronem są muszelki, a nawet muszle, bo można włożyć do środka odpowiednią ilość nadzienia i łatwo je podać. Nie używajcie szpinaku w formie mrożonej sieczki, bo zupełnie tu nie pasuje. Jest w sprzedaży mrożony szpinak z dopiskiem „liście” i tylko taki nadaje się do potrawy. I specjalny komunikat dla mam. Spróbujcie podać swoim dzieciom tak przyrządzony szpinak, a jest duża szansa, że go polubią.
Składniki:
Opakowanie makaronu typu muszelki,
opakowanie mrożonego szpinaku (liście) - 45 dag lub 1kg świeżego szpinaku,
6 suszonych pomidorów z oliwy,
2 łyżki oliwy (najlepiej z pomidorów, pod warunkiem, że nie jest z octem),
10 dag sera pleśniowego typu lazur,
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
3 ząbki czosnku,
szczypta chili.
Jak przyrządzić?
Szpinak wyjmujemy z zamrażalnika co najmniej godzinę przed gotowaniem.
Jeśli jest świeży, myjemy, usuwamy łodyżki i drzemy na duże kawałki.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Pamiętajmy, że muszelki to „wredny” makaron i należy go często mieszać, żeby nie przywarł do ścianek garnka i żeby się nie rozgotował.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dokładnie mieszamy i po minucie dodajemy szpinak.
Po kilku minutach dodajemy pokrojone pomidory i dusimy całość.
Po kolejnych kilku minutach dodajemy rozdrobniony koncentrat pomidorowy i serek.
Kiedy się rozpuszczą, przyprawiamy chili.
Szpinaku raczej nie trzeba solić, serek jest bardzo słony, ale należy skosztować potrawy i ewentualnie dosolić.
Jak podawać?
Przygotowanym nadzieniem wypełniamy muszle i od razu podajemy.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 30 zł |