To jeden z najwspanialszych włoskich wynalazków. O jego wyrazistości świadczy nazwa. Putanesca to po polsku kobieta lekkich obyczajów. Oliwki, kapary i anchois tworzą niezapomniany zestaw. Warto pamiętać o tych składnikach podczas zakupów, by mieć czym oczarować niezapowiedzianych gości. Jedyny świeży składnik to liście oregano, resztę możemy przechowywać w szafce kuchennej tygodniami. A w razie potrzeby w ciągu 20 minut przygotować wyśmienity, elegancki posiłek dla sporej liczby gości.
Składniki:
1 opakowanie spaghetti (40 dag),
5 dag kaparów,
10 dag oliwek (najlepiej czarnych, ale mogą być zielone),
40 dag pulpy pomidorowej,
½ puszki anchois,
2 strączki ostrej papryczki,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka świeżych listków oregano,
6 łyżek oliwy,
sól.
Jak przyrządzić?
Na dużej patelni (lub w rondlu) rozgrzewamy oliwę.
Smażymy na niej przez minutę czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno posiekane papryczki, po czym dodajemy kapary, oliwki, pokrojone anchois i pulpę pomidorową.
Dusimy całość ok. 15 minut i, jeśli jest taka potrzeba, odrobinę solimy.
Gotujemy makaron i odlewamy go, gdy będzie al dente.
Na patelni mieszamy sos z makaronem, chwilę podgrzewamy i jeśli potrawa jest za gęsta, dolewamy odrobinę wody.
Posypujemy spaghetti posiekanym oregano.
Jak podawać?
Podajemy od razu, najlepiej z sałatą.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |