Czas karnawału to nieustające imprezy. Jeśli planujemy spotkanie o charakterze piwnym, to warto przygotować takie przekąski, które współgrają z tym napitkiem. Wyśmienitym dodatkiem są właśnie zawijaski z rozmarynem. Duża zawartość kalorii gwarantuje dobre przyswajanie procentów, nie tylko piwnych. Oczywiście niepijący goście także polubią zawijaski, warto więc przygotować ich więcej. Rozmaryn działa pobudzająco, co jest dodatkowym atutem tej przekąski.
Składniki:
1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego,
20 dag boczku wędzonego,
odrobina masła,
2 gałązki świeżego rozmarynu.
Jak przyrządzić?
Ciasto rozmrażamy w temperaturze pokojowej.
Gałązki rozmarynu myjemy i siekamy.
Ciasto rozkładamy, oprószamy rozmarynem.
Boczek kroimy w plasterki i układamy na cieście. Smak zawijasków zależy od jakości boczku.
Krótsze boki ciasta składamy do środka, pozostawiając część środkową odkrytą.
Ponownie zaginamy boki ciasta kilkakrotnie tworząc rulon.
Kroimy go na plastry o grubości około 2 cm.
Blachę smarujemy masłem i układamy na niej zawijaski.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni i wstawiamy blachę z zawijaskami.
Pieczemy 10 - 15 minut.
Jak podawać?
Podajemy ciepłe lub zimne.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |