Nie wszyscy wiedzą, że dawniej bardzo często łączono grzyby z korzeniem selera. Ten tandem znakomicie oddaje nastrój staropolskich wieczerzy, szczególnie wigilijnych. Warto wrócić do smaków przeszłości, bo nie przypadkiem stanowią dorobek wielu pokoleń. Może podczas tegorocznej wigilii zastąpimy zwykłą zupę grzybową staropolskim kremem. Skorzystajmy z wiedzy przodków i bierzmy się do dzieła!
Składniki:
1 duży seler,
6 suszonych borowików,
½ szklanki śmietany 22% (do zup),
1 łyżeczka soku z cytryny,
2 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki),
1 żółtko,
1 łyżeczka suszonego lubczyku,
1 łyżeczka starej gałki muszkatołowej,
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Umyte grzyby zalewamy 1 szklanką letniej wody i zostawiamy na noc.
Następnego dnia gotujemy grzyby nie dodając wody przez 1 godzinę.
Kiedy grzyby będą miękkie, kroimy je na drobne paseczki i odkładamy na później.
Seler kroimy na cienkie plastry, skrapiamy cytryną i wkładamy do garnka.
Dodajemy lubczyk i zalewamy gorącym bulionem.
Gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut, następnie miksujemy lub przecieramy przez sito.
Tak powstały krem łączymy z wywarem z grzybów i stawiamy na gaz.
Doprowadzamy do wrzenia, solimy, pieprzymy, a następnie dodajemy gałkę muszkatołową i pocięte grzyby.
Przed podaniem raz jeszcze doprowadzamy do wrzenia.
Następnie garnek zdejmujemy z ognia.
Śmietanę dokładnie mieszamy z żółtkiem i bardzo delikatnie wlewamy ją do zupy cały czas mieszając.
Jeszcze raz doprawiamy solą i pieprzem.
Jak podawać?
Podajemy zupę posypaną natką pietruszki: solo, z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |