Już za chwilę ostatni dzień roku. Sylwestrową noc niektórzy spędzą na wielkich balach, inni w górskich pensjonatach. Są i tacy, którzy doczekają północy w szlafroku i kapciach. Większość z nas spędzi kameralnego sylwestra z przyjaciółmi w domu. Na tę wyjątkową noc proponuję przepis na wspaniały deser – tiramisu po polsku. Jest on tańszy od włoskiego, a składniki można kupić w każdym regionie Polski. Tradycyjne włoskie tiramisu powstaje na bazie serka mascarpone, który nie dla wszystkich (zwłaszcza mieszkających w małych miejscowościach) jest dostępny. Polskie tiramisu jest lekkie, delikatne i znika z talerzy do ostatniego kęsa.
Składniki:
2 opakowania podłużnych biszkoptów,
2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
50 ml likieru migdałowego amaretto (może być rum, koniak),
3 łyżki ciemnego kakao,
2 serki homogenizowane o smaku waniliowym,
250 ml mleka,
1 opakowanie kremu śmietankowego lub waniliowego do ciast.
Jak przyrządzić?
Kawę zaparzamy w dwóch szklankach wody i przelewamy do miseczki.
Dodajemy do niej 50 ml likieru migdałowego.
Czekamy aż lekko przestygnie.
Krem śmietankowy robimy wg przepisu na opakowaniu, ale dodajemy mniej mleka.
Jeżeli w przepisie jest 300 ml – używamy 250 ml.
Do zrobionego kremu dodajemy 2 serki homogenizowane i jeszcze chwilę miksujemy.
Kremu nie łączymy z masłem, bo straci swoją lekkość i delikatność.
Następnie po jednym biszkopcie zanurzamy w naparze kawy i szybko wyjmujemy, żeby ciastko się nie rozpadło.
Układamy jeden przy drugim, aż przykryją dno naczynia lub formy.
Na ciastka wykładamy połowę kremu i oprószamy za pomocą sitka połową kakao.
Układamy drugą warstwę nasączonych ciastek i przykrywamy resztą kremu.
Deser wstawiamy na dwie godziny do lodówki.
Jak podawać?
Przed podaniem posypujemy resztą kakao.
Można udekorować mrożonymi truskawkami.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |