Odkąd wprowadziłam do domowego menu babeczki pieczone z chleba, rodzina stale dręczy mnie o kolejne ich wersje. Przedstawiam babeczki z nadzieniem z pieczarek i steku wieprzowego, które smakują moim domownikom najbardziej. Są eleganckie i łatwe do przygotowania. Można je serwować jako przystawkę podczas przyjęcia. Warto przygotować je wcześniej i podgrzać przed podaniem. Jeśli zamierzacie uwieść gości, ta potrawa znakomicie się do tego nadaje.
Składniki:
8 dużych kromek chleba (może być tostowy),
10 dag masła,
1 duża cebula,
1 gruby stek wieprzowy,
25 dag pieczarek,
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
sok z połówki cytryny,
1 łyżka sosu sojowego,
4 łyżki śmietany,
sól, pieprz,
kilka gałązek zielonej pietruszki.
Foremki do babeczek.
Jak przyrządzić?
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni.
Szklanką wycinamy kółka z kromek chleba.
Połowę masła chwilę podgrzewamy w garnuszku aż do roztopienia.
Każdą z okrągłych kromek zanurzamy w rozpuszczonym maśle i delikatnie wkładamy do foremek.
Na wierzch kładziemy drugą foremkę, żeby babeczki za bardzo nie wyrosły i zachowały odpowiedni kształt.
Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut, po czym zdejmujemy z nich wierzchnie foremki.
Pieczemy kolejne 10 minut.
W tym czasie szykujemy nadzienie.
Cebulę kroimy w paseczki i skrapiamy cytryną.
Mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
Na patelni rozgrzewamy resztę masła, dodajemy cebulę, pieczarki oraz pokrojony w drobne paseczki stek.
Smażymy to wszystko na dużym ogniu przez kilka minut.
Kiedy pojawi się sos, dodajemy koncentrat pomidorowy, sos sojowy, sól i pieprz.
Całość dusimy jeszcze przez 10 minut.
Kiedy nadzienie będzie gotowe, napełniamy ciepłe babeczki.
Na każdą z nich nakładamy jeszcze odrobinę śmietany i ozdabiamy natką pietruszki.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |