Składniki:
0,5 kg mąki razowej żytniej, 0,5 kg mąki razowej pszennej (np. orkiszowej), 2 paczuszki drożdży granulowanych, łyżka soli, łyżka miodu, 4 łyżki oleju, 3 szklanki letniej wody (przegotowanej).
Jak przyrządzić?
Mąkę pszenną połączyć z drożdżami, miodem i wodą, po uzyskaniu jednolitej konsystencji odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu połączyć z mąką żytnią, solą i olejem. Dobrze wyrobić ciasto ręką i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, należy je przełożyć do dwóch form keksowych, a potem wstawić do nienagrzanego piekarnika, przez około 15 minut piec w temp. 175 stopni, potem zwiększyć temp. do 200 stopni. Całkowity czas pieczenia od 50 do 60 minut.
Uwagi:
Do chleba można dodać kminek, można go również posypać np. czarnuszką.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | średni |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | hela |