Chleb razowy prawdziwy - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

0,5 kg mąki razowej żytniej, 0,5 kg mąki razowej pszennej (np. orkiszowej), 2 paczuszki drożdży granulowanych, łyżka soli, łyżka miodu, 4 łyżki oleju, 3 szklanki letniej wody (przegotowanej).

Jak przyrządzić?

Mąkę pszenną połączyć z drożdżami, miodem i wodą, po uzyskaniu jednolitej konsystencji odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu połączyć z mąką żytnią, solą i olejem. Dobrze wyrobić ciasto ręką i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, należy je przełożyć do dwóch form keksowych, a potem wstawić do nienagrzanego piekarnika, przez około 15 minut piec w temp. 175 stopni, potem zwiększyć temp. do 200 stopni. Całkowity czas pieczenia od 50 do 60 minut.

Uwagi:

Do chleba można dodać kminek, można go również posypać np. czarnuszką.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania50 min.
Trudnośćśredni
Przybliżony koszt8 zł
Autorhela

Chleb razowy prawdziwy: Podobne przepisy

Chleb razowy prawdziwy: wypróbuj również

Powiązane Tematy