Składniki:
Winogrona białe, śliwki (mogą być mrożone), kwaskowate jabłka, duże pory, sok z połowy cytryny, majonez, sól, curry, pieprz i ew.
mielona kolendra.
Jak przyrządzić?
Winogrona przekroić i wyjąć pestki (jeśli rodzynkowe bez pestek, to w całości). Śliwki (jeśli mrożone, sparzyć i odcisnąć, aby nie były wodniste) pokroić w paseczki. Pory (tylko białą część) pokroić w krążki. Jabłka obrane pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Owoce i pory przełożyć do salaterki, wymieszać. Majonez wymieszać z curry, pieprzem i ewentualnie kolendrą. Spróbować, ewentualnie lekko posolić. Sałatkę polać sosem i dobrze wymieszać.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Justa |