Składniki:
1 kg ziemniaków,
2 średnie cebule,
10-25 dag boczku surowego,
1 łyżka smalcu,
sól do smaku,
zioła prowansalskie lub koperek,
szklanka gęstej śmietany,
kawałek żółtego sera.
Jak przyrządzić?
Zapiekankę przygotowujemy w prodiżu lub garnku z pokrywką, pieczemy wówczas w średnio nagrzanym piekarniku.Surowy boczek kroimy w cienkie pasterki, ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w plasterki grubości ok. 1 cm. Podobnie przygotowujemy cebulę, lecz kroimy o połowę cieniej.Dno garnka smarujemy smalcem, układamy warstwę pokrojonego boczku, następnie na niej warstwę ziemniaków, delikatnie solimy. Jeśli będziemy używać ziół prowansalskich, to należy lekko oprószyć ziołami, a jeśli koperku, to bezpośrednio na ziemniakach układamy warstwę cebuli i od nowa: boczek, ziemniaki, cebula (pamiętamy o lekkim posoleniu każdej warstwy). Tak przygotowaną zapiekankę pieczemy pod przykryciem przez około 30 minut, następnie otwieramy prodiż i zalewamy zapiekankę śmietaną, starając się, aby była polana równomiernie, pieczemy około 10 minut i znowu otwieramy i sprawdzamy, czy ziemniaki są upieczone. Jeśli tak, to posypujemy startym żółtym serem. Po zapieczeniu sera zapiekanka jest gotowa. Podajemy w naczyniu, w którym się piekła, jeżeli nie była posypywana ziołami prowansalskimi, to obficie posypujemy zielonym koperkiem lub w innej wersji obficie świeżo startym, pachnącym majerankiem.
Potrzebne przybory:
Są w każdej kuchni.
Jak podawać?
Podajemy na gorąco, z zieloną sałatą w śmietanie lub inną sezonową surówką.
Uwagi:
Tak przygotowane danie jest smaczne samo w sobie. Ziemniaki smakują inaczej niż gotowane, mają w sobie coś z ziemniaków pieczonych w ognisku, ponieważ były przyrządzone bez wody.Danie można wzbogacić pieczonym udkiem kurczaka, schabowym lub inną porcją mięsa.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | klaps |