Wołowina z grilla - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Wołowina bez kości 1 kg, czosnek, lubczyk, cebula, oregano, pieprz, sos sojowy.

Jak przyrządzić?

Plastry wołowiny grubości ok. 2,5-3 cm uderzamy drugą stroną noża (tępą), obsypujemy tłuczonym pieprzem i zieleniną (czosnek siekany w kosteczkę). Trzy dni przechowujemy na dnie lodówki. Na gorącym grillu przewracamy dosłownie co 15-20 sekund 10 cm nad żarem. Po zapieczeniu podnosimy płat na wysokość ok. 30 cm nad żarem. Po 8-10 minutach można próbować. Podawać z sosem z papryki czereśniowej (uwaga, bardzo ostra) - paprykę tniemy w kosteczkę i lekko miażdżymy, dodajemy do soku pomidorowego i mieszamy po 24 godzinach gotowe do spożycia.

Potrzebne przybory:

nóż, widelec długi lub szczypce

Jak podawać?

Pasuje do wszystkiego.

Uwagi:

Papryka czereśniowa jest bardzo ostra, po dotknięciu należy koniecznie dobrze umyć ręce.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z grilla
Czas przygotowania15 min.
Trudnośćprosty
Porcje4-5
Przybliżony koszt25 zł
AutorLeszek

Wołowina z grilla: Podobne przepisy

Wołowina z grilla: wypróbuj również

Pieczona wołowina

... . Często potrawy, które wydają się bardzo problematyczne w przygotowaniu, stają się łatwe, gdy posiądzie się znajomości kilku podstawowych zasad. Tak też jest z nierzadko płatającą figle wołowiną ... , że przygotowany przez ciebie kawałek mięsa ...

dawno temu

Warzywa z grilla

... Chyba nic nie smakuje lepiej jak pierwsza kiełbaska z grilla, którą mamy okazję zjeść, rozpoczynając sezon letni. Wyśmienity smak, chrupiąca skórka i niesamowity zapach – to cechy, za które cenimy ją ... najbardziej. Jednak wraz z upływem czasu ...

dawno temu

Kanapka z wołowiną nie tylko jako fast food!

... , a nawet parzenie, dzięki czemu staje się krucha i soczysta. Wiesz już o czym mowa? Nie łatwo przyrządzić dobrą wołowinę! Jednak, jeśli już nam wyjdzie, to jest jedną z najlepszych i najsmaczniejszych obiadowych potraw. ... , a nawet parzenie, ...

dawno temu

Potrawy z grilla

... Sezon letni to idealny czas na urządzenie grilla. Woń palonego drewna i aromat pieczonych przekąsek sprawia, że takiej przyjemności nie sposób sobie odmówić. Mięso pieczone jednak nie jest zbyt ... zdrowe i może powodować wzrost cholesterolu. ...

dawno temu

Karkówka z grilla

... nas czeka, kiedy zdecydujemy się na przygotowanie posiłków na grillu. W tym jednak przypadku należy się liczyć z tym, że zanim na naszych talerzach pojawi się jakikolwiek produkt, wymaga on ... z przygotowaniem grilla znikają na zawsze. Czym ...

dawno temu

Kiełbaski z grilla

... nie ma żadnej restauracji albo po prostu wątpimy w jakość serwowanego w niej jedzenia? Najprostszym sposobem jest rozpalić ognisko albo zabrać ze sobą grill i przygotować smaczny posiłek. Grillowanie ... kilka trików, dzięki którym pieczona ...

dawno temu

Wegetariańskie dania z grilla

... się grillowanym ziemniakiem. Potrawy wegetariańskie z grilla są równie smaczne jak te, w których dominuje mięso. Zostaw hamburgery w lodówce i przygotuj domowe rarytasy z warzywami i owocami w roli głównej. Oto kilka pomysłów na dania ...

dawno temu

Udane grill party? To możliwe!

... Lato powoli się kończy, a wieczory stają się coraz chłodniejsze. Jednak dla nas nigdy nie będzie zbyt zimno na ognisko czy grilla. Przyjęło się w Polsce, że w każde święto czy dzień wolny od pracy ... najczęściej towarzyszy nam właśnie grill. ...

dawno temu

Szynka z grilla - sposób na pyszny obiad

... Do weekendu jeszcze daleko, ale już teraz warto pomyśleć, co położymy na sobotniego grilla. Skrzydełka, kiełbaski, szaszłyki, warzywa – to wszystko świetnie smakuje. A może wprowadzić jakąś nowość ... ? Na przykład szynkę. Do tego sałatka do ...

dawno temu

Łosoś pieczony, czyli pyszna ryba z grilla

... Już prawie weekend. Co położysz jutro na grilla? Znów kiełbaski i szaszłyki? A może chciałabyś spróbować czegoś nowego. Łosoś pieczony kojarzył ci się do tej pory z piekarnikiem? Tym razem to będzie ... koktajloweszczypiorek2 łyżeczki ...

dawno temu

Żeberka z grilla

... nam uniknąć wizyty w niezbyt zaufanej restauracji, jak grill. To właśnie wokół niego często roztaczają się przyjemne zapachy, które na długo zostają w naszej kulinarnej wyobraźni. Co więcej, w grillowanie ... nie sposób nie wspomnieć o ...

dawno temu

Krewetki z grilla - jak je przygotować?

... Krewetki z grilla to doskonała potrawa na zakończenie sezonu grillowego. Są efektowne i naprawdę pyszne, oczywiście jeśli lubisz owoce morza. Wprawdzie krewetki nie są najtańsze, ale warto czasem ... grilla już prawie gotowe. Rozłóż je na ...

dawno temu

#dziejesienazywo: Jak wybierać wołowinę?

... 1875212 Wołowina to wciąz niedoceniane przez Polaków mięso. W przeciwieństwie do innych gatunków gości na naszych stołach zdecydowanie za rzadko. Roczynie spożywamy zaledwie 1,5 - 2 kg mięsa ... . Oprócz walorów smakowych wołowina zawiera duże ...

dawno temu

Tatar wołowy - przepis dla twardzieli

... Befsztyk tatarski to danie, na które nie wszyscy się skuszą. Surowa wołowina wiele z nas zapewne odstraszy, a szkoda, bo potrawa jest naprawdę bardzo smaczna i co więcej, drogie panie, przyrządza się ją wyjątkowo szybko. Nie ma tu smażenia, nie ...

dawno temu

Pikantna wołowina w winie

... Pikantna wołowina w winie to kolejna „kulinarna inspiracja KAMIS”. Mimo tych 2 godzin, które należy przeznaczyć na gotowanie, przepis jest łatwy i przyjemny w przygotowaniu. Kompozycja czosnku ... chili. Gotowe :) Tak przygotowaną pikantną ...

dawno temu

Stek wołowy

... jedzone mięso, do którego zalicza się baraninę, jagnięcinę, a także wołowinę. Jeżeli jesteś ciekawa, jakie potrawy można przyrządzić z wielbionej przez Amerykanów i nie tylko wołowiny, przeczytaj poniższy artykuł. W nim także znajdziesz przepis ...

dawno temu

Jak zdrowo grillować?

... Grill nieodłącznie kojarzy nam się z kiełbaskami i karkówką. Niestety, jeżeli starasz się schudnąć lub propagujesz zdrowy styl życia, na podobnej uczcie możesz poczuć się niekomfortowo. Na szczęście ... Do marynowania mięsa, podawanego na ...

dawno temu

Jakie mięso będzie najlepsze do tatara?

... Grzegorz Kwapniewski to jeden z najpopularniejszych rzeźników w Warszawie. Oferuje wysokiej jakości wołowinę Salers, Red Angus i Hereford w stekach typu bavette, ribeye i wiele innych rodzajów mięs. ... 1875209 Grzegorz Kwapniewski to jeden z ...

dawno temu

Powiązane Tematy