Składniki:
Wołowina bez kości 1 kg, czosnek, lubczyk, cebula, oregano, pieprz, sos sojowy.
Jak przyrządzić?
Plastry wołowiny grubości ok. 2,5-3 cm uderzamy drugą stroną noża (tępą), obsypujemy tłuczonym pieprzem i zieleniną (czosnek siekany w kosteczkę). Trzy dni przechowujemy na dnie lodówki. Na gorącym grillu przewracamy dosłownie co 15-20 sekund 10 cm nad żarem. Po zapieczeniu podnosimy płat na wysokość ok. 30 cm nad żarem. Po 8-10 minutach można próbować. Podawać z sosem z papryki czereśniowej (uwaga, bardzo ostra) - paprykę tniemy w kosteczkę i lekko miażdżymy, dodajemy do soku pomidorowego i mieszamy po 24 godzinach gotowe do spożycia.
Potrzebne przybory:
nóż, widelec długi lub szczypce
Jak podawać?
Pasuje do wszystkiego.
Uwagi:
Papryka czereśniowa jest bardzo ostra, po dotknięciu należy koniecznie dobrze umyć ręce.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-5 |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | Leszek |