Składniki:
1 średnia cukinia, około 25 dag pieczarek, 1 średnia czerwona papryka, 2 małe cebule, około 20 dag fileta z kurczaka (koniecznie wędlina), 300 ml słodkiej śmietanki (ale nie kremówki, polecam również zamiast śmietanki dodać sos pieczarkowy jakiejś znanej firmy), mąka pszenna do zagęszczenia sosu, paczka makaronu (najlepsze tagliatelle, ale jak kto woli).
Jak przyrządzić?
Warzywa myjemy, cukinię razem ze skórą kroimy w niezbyt grube plastry, pieczarki również, paprykę w kostkę, cebulę w piórka, wędlinę w paski, później kostkę. Wszystkie warzywa dajemy na rozgrzaną patelnię, na którą wcześniej wlaliśmy olej, smażymy (dusimy raczej) na lekkim ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie. Rozbełtujemy 3 łyżki mąki pszennej w śmietance i zalewamy tym sosem warzywa (jeśli jest za gęste, dodajcie więcej śmietanki), gotujemy chwilę, na koniec dajemy paski wędliny i różnego rodzaju przyprawy. Ja daję pieprz, sól, zioła prowansalskie. Gotujemy makaron, polewamy sosem. Smacznego!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | Marta |