Składniki:
250 g mąki gryczanej (jeśli ktoś takowej nie ma, wrzucamy kaszę gryczaną do młynka do kawy i mielemy), 250 g mąki pszennej, 3 jaja, 1 łyżka masła, 750 ml mleka, 40 g świeżych drożdzy, sól, masło do smażenia, stopione masło do polania blinów.
Jak przyrządzić?
Mąkę gryczaną wsypujemy do miski, dodajemy ciepłe mleko (pół ilości przewidzianej w przepisie), w którym musimy rozmieszać drożdze z łyżką cukru i odrobiną soli, wszystko staranie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie, dodajemy resztę składników: mąkę pszenną, 3 żółtka, łyżkę masła, resztę ciepłego mleka (ciasto powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego), znów starannie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie, dodajemy 3 białka ubite na pianę, delikatnie mieszamy, odstawiamy jeszcze na chwilę i przystępujemy do smażenia blinów. Rozpuszczczamy masło na patelni i wylewamy ciasta jak na placuszki o średnicy 8-10 cm. Byłoby dobrze, gdybyśmy podczas smażenia z pierwszej strony przykryli patelnię pokrywką, drugą stronę smażymy już normalnie. Podajemy jeszcze ciepłe polane stopionym masłem!
Jak podawać?
Bliny najlepiej smakują z kwaśną gęstą śmietaną, dżemem, łososiem wędzonym w plastrach, no i oczywiście z kawiorem, można je również podawać z gulaszami wszelkiego rodzaju. Smacznego!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 180 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 dużych |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | Marta |