Składniki:
3 kalarepy średniej wielkości, 2 pomidory średnie, łyżka masła, łyżka mąki, sól i 2 łyżki krojonego koperku.
Jak przyrządzić?
Kalarepy obrać i pokroić w drobną kostkę, wrzucić do garnka, zalać wodą - tyle aby zakrywała kalarepę. Dodać masło i gotować ok. 15 min. Dodać pokrojone w kostkę pomidory bez skórki i jeszcze dusić ok. 5 min, posolić do smaku. Jak już potrawa będzie miękka, zasypać mąką i zagotować. Na koniec wsypać koperek i już nie gotować.
Jak podawać?
Podawać jako dodatek jarzynowy do drugiego dania, ale można też jeść samą z bułeczką.
Uwagi:
Potrawa jest delikatna i nadaje się do ostrych mięs, ale nie tylko. Wyjątkowo prosta w przygotowaniu. Polecam.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Ulka |