Owoce i warzywa dla diabetyków
ALICJA • dawno temuCukrzycy to osoby, które muszą szczególnie uważać na to, co kładą na talerz. Nie tylko nie mogą jeść większości słodyczy, ale również muszą kontrolować gatunki spożywanych owoców i warzyw. Poniżej znajdziecie listę produktów, które mogą znaleźć się w jadłospisie diabetyka.
Dieta niskowęglowodanowa
Owoce i warzywa zostały podzielone na cztery grupy, ze względu na zawartość węglowodanów. Cukrzycy mogą jeść w zasadzie wszystkie produkty z I i II grupy, ze względu na niewielką zawartość węglowodanów.
- Owoce I grupy (o zawartości 2–5 % węglowodanów): arbuz, cytryna, grejpfrut, melon, poziomka, truskawka, żurawina.
- Warzywa I grupy: brokuły, cykoria, kalafior, ogórek, pomidor, rzodkiewka, sałata, szczypiorek, szpinak, szparagi.
- Owoce II grupy(o zawartości 5–10% węglowodanów): agrest, ananasy, borówki, brzoskwinie, czarne jagody, czereśnie, gruszki, jabłka, jeżyny, maliny, mandarynki, morele, pomarańcze, porzeczki, wiśnie.
- Warzywa II grupy: brukiew, brukselka, burak, cebula, dynia, fasolka szparagowa, kalarepa, kapusta biała, czerwona i włoska, marchew, papryka, natka pietruszki, por, rzepa, szczaw.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze