Warzywa i owoce, a nasza atrakcyjność
URSZULA ROGALSKA • dawno temuDieta ma niewątpliwie wpływ na nasze powodzenie u płci przeciwnej. Naukowcy są zdania, że najlepiej gdy jest skonstruowana z dużej ilości owoców i warzyw, bo mają one właściwości poprawiające koloryt skóry, a to wpływa na atrakcyjność.
W eksperymencie badacze ze szkockiego uniwersytetu St Andrews poprosili, aby biorące udział w doświadczeniu osoby, stworzyły za pomocą specjalnego programu komputerowego najzdrowszy i najbardziej atrakcyjny odcień skóry. Okazało się, że zarówno kobiety, jak i u mężczyźni, najchętniej rozjaśniali kolor skóry na prezentowanych w komputerze zdjęciach różnych ludzi.
Wynika z tego, że największym powodzeniem cieszy się zarumieniony, lekko różowy odcień karnacji. Taki kolor można uzyskać tylko dzięki zdrowej diecie, w skład której wchodzi dużoświeżych warzyw i owoców. Co ciekawe, wbrew obiegowym opiniom, złotawy i opalony odcień karnacji wcale nie oznacza powodzenia u płci przeciwnej. Przynajmniej tak wynika ze szkockich badań.
Kierujący doświadczeniem doktor Ian Stephen na łamach brytyjskiego dziennika "The Daily Mail" uznał, że najzdrowszy, najbardziej pociągający odcień skóry ma aktorka Keira Knightly i aktor Johnny Depp.
Według profesora to oni właśnie są najbliżsi ideału. Profesor zwrócił również uwagę na to, że do tej pory badacze atrakcyjności ludzkiej twarzy skupiali się przede wszystkim na rysach i owalu twarzy.
Tymczasem okazuje się, że w świetle szkockich badań, idealne rysy wcale nie mają aż takiego znaczenia. Liczy się bowiem zdrowy odcień skóry, a im jaśniejszy, tym ładniejszy. Niemal wszyscy uczestnicy biorący udział w doświadczeniu doktora Stephena potwierdzili tę opinię. Według nich to jasna karnacja mówi najwięcej o urodzie, atrakcyjności, a co najważniejsze, sugeruje zdrową dietę i higieniczny tryb życia.
Według doktora Stephena zaróżowiona karnacja świadczy o tym, że skóra jest dotleniona, a serce zdrowe. Palacze, cukrzycy i osoby chore na serce niestety nie mogą pochwalić się róźowawym docieniem skóry i tym samym przegrywają z osobami, które nie cierpią na choroby i przede wszystkim nie palą.
Szkoccy lekarze przypomnieli też, że aby poprawić koloryt swojej skóry należy jeść pomarańcze, pomidory, marchewki, szpinak i wszelkie liściaste warzywa. Zawierają one nie tylko karoten, ale również wzmacniają system odpornościowy, poprawiają płodność, zapobiegają rozwojowi chorób nowotworowych.
Ważne jest zatem, aby codziennie jeść przynajmniej pięć porcji warzyw i owoców.
Lub nawet wziąć przykład z Japończyków i pozwolić sobie na dziesięć porcji zieleniny każdego dnia. Istotne jest nie to ile jemy, ale co jemy, bo tylko dzięki dobrze skomponowanej diecie uda nam się zbliżyć do idealnej, jasnej, promiennej i lekko zaróżowionej karnacji.
Dokładne opracowanie badań nad związkiem pomiędzy odcieniem skóry, atrakcyjnością i zdrową dietą zostało opublikowane w brytyjskim "International Journal of Primatology".
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze