Składniki:
- 1 kg żołądków (najlepsze są gęsie,ale te trudno kupić więc każde inne drobiowe też są super)
- 1 kg cebuli
- 0.5 główki czosnku (ale ile sie da to sprawa indywidualna)
- gęsi/kaczy tłuszcz lub oliwa z oliwek
- sól, pieprz, curry
Jak przyrządzić?
Żołądki trzeba pokroić a następnie sparzyć (kilkakrotnie przelać wrzątkiem na sitku).Cebulę pokroić nie za drobno, zeszklić na tłuszczu, wycisnąć czosnek, wrzucić żołądki, podlewać wodą. Przyprawy dodawać w kolejności: sól (ok. 1 łyżeczki, pieprz, curry (ok. 1/5 łyżeczki).Wymieszać, dusić pod przykryciem ok 1.5 godz. aż uzyska 80% miękkości. Cały czas podlewać wodą żeby sie nam nie przypaliło :(Następnie przykryte wstawiamy na ok. 15-20 min do piekarnika. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i zapiekamy następne 15-20 min, żeby było delikatnie zarumienione :)
Jak podawać?
Potrawę można podać z kaszą, ziemniakami puree, chlebem. Jeśli podaję żołądki jako danie obiadowe, dodaję jeszcze surówkę,ale to dlatego że moja rodzina uwielbia "zieleninę"
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 180 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | fizjo2 |