Składniki:
- mleko-niecały litr,najlepiej 3,2%
- 3/4 szklanki wody mineralnej mocno gazowanej
- cukier (chyba że robimy naleśniki na ostro, wtedy szczypta soli)
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia (choć niekoniecznie)
- 2 jaja
- mąka, np.tortowa
Jak przyrządzić?
Mleko, mąkę, żółtka jaj, wodę, cukier mieszamy razem do powstania gładkiej masy. Nie napisałam ile mąki, gdyż ja to robię "na oko" ;) W każdym razie ciasto musi być lejące ale gęstawe, nie wodniste! Takie, aby dało je się równo rozprowadzić na patelni. Cukru dodajemy trochę, ze 2 łyżki stołowe, żeby nie przesłodzić ciasta. Następnie ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do ciasta mieszając łyżką. Odstawiamy na chwilkę, żeby ustało, ale nie za długo! W tym czasie można np. przygotować ser lub inny farsz :) No i smażymy:) Na patelni z rozgrzanym olejem :) Ja z reguły to ciasto, jak już pisałam wcześniej, robię "na oko" więc nie potrafię przewidzieć ile czego dokładnie potrzeba :)
Potrzebne przybory:
Garnek na ciasto, łyżka, patelnia, mikser lub coś ręcznego do mieszania ciasta i ubijania białka.
Jak podawać?
Polecam do tego ciasta wkroić banany lub starte jabłka,wtedy nie trzeba żadnych innych dodatków :) Można zapiekać z białym serem,ja do sera dodaję cukier, cukier waniliowy, żółtko, ewentualnie budyń śmietankowy lub waniliowy, ucieram razem, smaruję masą usmażone wcześniej naleśniki, składam na ćwiartki i smażę z obu stron na patelni. Standardowo można posypać naleśniki cukrem lub podawać z dżemem, sosem czekoladowym:) Ale pyszne są też na ostro, z pieczarkami i cebulką, lub z warzywami z mieszanki chińskiej :) Wedle uznania :)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | clover |