Składniki:
1 kg mąki tortowej, 1 szklanka ciepłego mleka /nie musi być gotowane/, 1 margaryna, O,5 szklanki gęstej śmietany, 5 jajek, 1 szklanka cukru, 5 dag drożdży, rodzynki /wedle upodobania/.
Jak przyrządzić?
Drożdże rozrobić ze śmietaną. Jajka ubić z cukrem. Margarynę rozpuścić-przestudzić. Mleko lekko podgrzać. Mąkę z rodzynkami wsypać do miski. Ubite jajka, przestudzoną margarynę, ciepłe mleko, drożdże rozrobione ze śmietaną wlać do mąki. Wszystko dokładnie wymieszać ręką /aż ciasto będzie odchodziło od ręki/. Miskę z ciastem nakryć czystą ściereczką i na noc wstawić do lodówki. Rano włożyć do blachy. Dobrze ręką ugnieść.Wstawić do piekarnika na 180 stopni C, piec około 50-60 minut. Można posypać kruszonką lub posmarować jajkiem. Na bazie tego placka robiłam też makowiec.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Uliczka |